Алексопулос: Хеленик Шугар гарантује цену репе, 32 евро цента

ЋУПРИЈА: Христос Алексопулос, представник за медије Компаније Хеленик изјавио је да та компаније, у чијем је власништву Фабрика шећера у Црвенки, гарантује уговорену цену шећерне репе од 32 евро цента.
secer, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Алексопулос, који је лекар по струци и директор Високе медицинаске школе струковних студија у Ћуприји, додао је да ће компанија пратити цену шећера на Лондонској берзи и како она буде расла компанија ће повећавати цену.

Он је за локални информативни портал, изјавио да су загарантована цена и исплата, стимулативни и оценио да “принос од 60 тона по хектару и дигестују (количину шећера), већу од 15 одсто, није тешко остварити”.

Када би и држава помогла пољопривредницима, кроз субвенције, производња шећерне репе у Србији би “била међу најпрофитабилнијим пољопривредним културама”.

Говорећи о цени шећера, Алексопулос је истакао да је суша прошле године умањила принос, “али су неповољни тржишни услови, због укинуте квоте за продају шећера Европске уније, условиле пад цене шећера на тржишту”.

У Ћуприји је, готво сто година, радила Фабрика шецера, а сировинска база јој је било Поморавље, и општине Ћуприја, Јагодина и Параћин.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести