Ариље: Малинари брину за род и радну снагу

АРИЉЕ: Малинари из ариљског краја брину за овогодишњи род малине због штете нанете олујним временом, али и због проблема обезбеђивања радне снаге.
maline fotobakic
Фото: Dnevnik.rs

У мом малињаку су поломљени лаштари. Процена је да ће ове године бити и 20 одсто мањи род него прошле године, јер је и садни материјал веома лош. Проблем је што нема ни радне снаге, жали се председник Удружења малинара "Виламет спас" из Ариља Драган Богдановић.

Он истиче да је ситуација изазвана епидемијом корона вирусом створила још веће муке са обезбеђивањем берача.

Кога ти у овој ситуацији да примиш у кућу, а требало би да се плати и 6.000 динара за тестирање радника, каже Богдановић и додаје да ће тражити решење од државе да се тестови не плаћају.

Малинари наводе да је реална цена за килограм рода ове године од 180 до 200 динара, а из Асоцијације произвођача малина и купина Србије сматрају да је најбоља стратегија утврдити цену за дужи временски период.

Боље да се направи компромисна цена на десет година 1,75 евра и да сви знамо колико ћемо производити малине, да пропратимо гајење, да заменимо заражену малину, да имамо неки ред, каже председник Асоцијације Добривоје Радовић.

Он подсећа да је на недавном састанку с Радном групом за малину затражено да се ово воће прогласи стратешким производом или производом од стратешког значаја и да се заврши рејонизација.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести