Божић: Биће новаца за развој производње, туризма, заштиту усева...

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за пољопривреду објавио је протекле  седмице  више конкурса за подстицаје регистрованим пољопривредним газдинствима ради унапређења пољопривредне производње.
cedomir bozic
Фото: Чедомир Божић, фото: Дневник

Први пут новцем Покрајине биће финансирани и подстицаји у рурални туризам, за чега је по конкурсу обезбеђено 35 милиона динара.

- Очекујемо велико интересовање, јер рурални туризам је грана пољопривреде која у последње време, а посебно од почетка пандемије, бележи значајан тренд раста и представља озбиљан потенцијал - каже за „Дневник“ покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић. - Рурални туризам  омогућава вредновање рада жена у сеоским домаћинствима, али и упошљавање радно неактивних категорија становника, па су управо то неки од разлога због којих Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у 2022. години уводи нову меру, а која се односи на унапређење туризма у руралним подручјима. Конкурс ће бити намењен физичким лицима који су носиоци регистрованог комерцијалног породичног пољопривредног газдинстава, али и предузетницима и правним лицима, а кроз исти ће бити подржане инвестиције у опремање и стварање нових производа и услуга у руралним подручјима.

Божић подсећа да је укупан буџет Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство за 2022. годину преко осам  милијарди динара. Сума ће бити усмерена према носиоцима пољопривредних газдинстава, за примарну производњу у износу 1,14 милијарди динара.

- Од тога је за унапређење примарне биљне производње обезбеђено 908 милиона динара, од чега 13 милиона за органску пољопривреду, за унапређење пчеларске производње 25 милиона, док је за анималну производњу обезбеђено 110 милиона. Биће на располагању  200 милиона динара за младе који желе да започну своју производњу. За прераду је укупно издвојено 103 милиона динара, од чега 96 милиона за прераду воћа, поврћа, млека и меса, као и за производњу вина и ракије и седам милиона за мера унапређења рада малих пивара.

По речима Божића, наставиће се Пројекат “Увођење аутоматског система одбране од града на територији радарских центара Самош и Бајша“. Вредност пројекта је 1.400.000.000,00 динара, а завршетак је планиран  за 2023. годину и подразумева аутоматизацију радарских центара Самош и Бајша и 271 припадајућих лансирних станица.


Новац за пољопривредну механизацију

- Секретаријат је прошле године направио  мали заокрет па је као један од  приоритета за ову годину, али и наредне године, поставио обнову механизације - подвукао је Божић.- У 2021. години за ову меру је било опредељено 100 милиона динара и потписано је укупно 252 уговора, а у 2022. годину за ову меру предвиђено је чак 242 милиона динара,скоро два и по пута више.

Пољопривредна механизација, наглашава покрајински секретар, како у Србији, тако и у АП Војводини  је стара и дотрајала, просечна старост прикључних машина је  20 – 25 година, што је лош податак.

- Управо из тог разлога кроз Конкурс за инвестицију у физичку имовину пољопривредних газдинстава је по први пут пољопривредницима пружена могућност да набаве прикључну механизацију (сејалице, прскалице, атомизере, машине за расипање вештачког ђубрива, машине за допунску обраду тла, приколице...), и то не само пољопривредници  који се баве воћарством и повртарством, већ и они окренути ратарској производњи и управо ових пријава је било највише (око 65одсто), од укупних 1.750 пристиглих – истиче Чедомир Божић.


- Лане је урађена  комплетна аутоматизација радарских центара Самош и Бајша, уграђена је опрема, комплетни грађевински радови на адаптацији 44 дислоцираних противградних станица које припадају РЦ Бајша и 20 противградних станица које припадају РЦ Самош, уградња опреме на лансирним станицама (лансер, систем безбедности, телекомуникациона опрема и опрема за аутономно напајање) и систем везе са припадајућим чвориштима који повезује радарске центре са поменутим лансирним станицама. ове године биће реализована друга фаза пројекта, тако да ће  средином наредне године целокупна територија АПВ бити покривена аутоматским противградним станицама.Такође у овој години реализоваће се пројекат Израде техничке документације за грађевинску дозволу за изградњу Регионалног система водоснабдевања „Источни Срем”. Уговор је закључен прошле године  а  пројектно-техничка документација биће урађена ове године. Подручје развоја Регионалног водоводног система „Источни Срем“ обухвата у целости територије пет јединица локалних самоуправа источног Срема: Инђија, Ириг, Рума, Пећинци и Стара Пазова, као и к.о. Јарак (на подручју града Сремска Митровица), укупне површине 2071,93 км² -истакао је Божић..

Говорећи о прошлој години, Божић истиче да су постигнути добри резултати, јер је реализовано 90 одсто  буџета, што показује  озбиљности у смислу унапређења пољопривреде на овом подручју.

- Сви конкурси који су предвиђени програмима у 2021. години су реализовани, као и један део конкурса који су накнадно усвојени након ребаланса буџета у септембру и измене програма.

Зорка Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести