Чеси заинтересовани за нове сорте српске шљиве 

ЧАЧАК: У Чачку је данас боравила делегација Чешке, коју је предводио председник Воћарске уније Мартин Лудвик, а директор Инсистута за воћарство Милан Лукић је, након разговора са чешком делегацијом, рекао да је та земља заинтересована за нове сорте воћака, нарочито шљива које су створене у том институту.
sljiva pixabay
Фото: pixabay.com

Према његовим речима, са делегацијом Чешке је разговарано о будућој сарадњи и размени садног материјала.

"Гости из Чешке су рекли да постоји доста тога што могу научити од нас, нарочито када је у питању технологија гајења, производња садног материјала. Када кажем технологија гајења, она се то односи на све врсте воћака јабуке, крушке, али првенствено шљиве, имајући у виду да су они заинтересовани за наше сорте шљиве", рекао је Лукић новинарима.

Лудвик је рекао да је сорта шљиве "чачанска лепотица", једна од најзаступљенијих у Чешкој.

"Нас интересује како раде колеге у Чачку и нове сорте шљива које би се гајиле и код нас", истакао је Лудвик.

Циљ ове посете, казао је, је разговор са српским воћарима, али и преношење искуштва како утиче улазак у Европску унију на производњу воћа.

Државни секретар Министарства пољопривреде, Велимир Станојевић, истакао је да је сарадња са колегама из Чешке интензивирана, нарочито када је реч о усклађивању нашег законодавства у области пољопривреде и заштите животне средине са законодавством Европске уније.

"Чешко министарство је са око 20 својих компанија учествовало на овогодишњем сајму пољопривреде у Новом Саду и тада смо се договорили да представници Чешке воћарске уније посете Институт за воћарство. Наше сорте шљива су међу водећима у Чешкој, с обзиром да су овде представници произвођача и водећи расадничари сигурно је ово добра прилика да се упознају са новим сортама шљиве и воћа које је створено у Институту за воћарство", рекао је Станојевић.

Према његовим речима, сарадња између Министарства и Института ових дана је конкретизована.

"Министар је најавио да ће се посебно финансирати производњу сертификованог садног материјала која ће бити поверена Институту за воћарство као водећој институцији у Србији, пре свега са нагласком на сертификовани садни материјал малине", закључио је Станојевић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести