Цветање багрема добро, али га пчеле нису дочекале спремно

ЈАГОДИНА: Багрем, главна пчелиња паша у великом делу Србије, ове године је добро цветао и меди, мед од багрема је веома цењен, али због забране кретања услед епидемије ковида-19, пчелари нису били у могућности да добро припреме пчелиња друштва.
zmajevo bagremi
Фото: Dnevnik.rs

Када багрем "омане" нема меда, оцењују пчелари Друшта пчелара "Поморавље" из Јагодине, који пчелињаке имају уз Велику Мораву.

Међутим, ове године, због харања вируса короне, пчеле га нису спремно дочекале, јер пчелари, посебно старији од 65 година, због забране кретања нису могли у пчелињаке у најважнијем периоду, тврде они, па уместо да цури, мед ће да капа.

Због немогућности одласка у пчелињаке, на многима су изостале обавезне пролећње прихране и борба против болести варое и ноземозе, што је успорило развој пчелињих друштава и самањило број пчела у кошницама, а неке су и угинуле, тврде они.

Пчелари се жале и да су многи воћари, због забране кретања после 18 сати, прскали воће у време док су пчеле још активне, што је код неких пчелара довело до губитка целих пчелињака.

Због свега овога, тешко је прогнозирати, какава ће година бити на крају, "али свакако неће бити најбоља", очењују пчелари крај Велике Мораве.

Slaviša pčelar
10.05.2020 • 13:11
Ja spadam u toj grupi pčelara koji zbog izolacije nismo pravovremeno reagovali. Obećali nam nekih 20000rsd,da nam zamazu oči. Sa tim parama ne mogu da popravim stanje u košnicama. Hvala Bogu krenuo bagrem da medi, svim pcelarima MEDNO
Srpska zauvek
10.05.2020 • 14:57
Lazni med iz lazne privrede
Srpska zauvek
10.05.2020 • 15:34
Netreba vam nista dati narodu prodajete fals med po 900 din a nakupcima pravi po 250 din. Kako vas nije sramota.
Ivan
10.05.2020 • 23:07
Nemojte lagati ljude koji citaju....bagrem nigde ne medi ove godine kako treba tako da je totalno nebitno ko ima kakva drustva, jaka se roje slaba nemaju nista
EUR/RSD 117.5929
Најновије вести