ДОБРА СРПСКА РАКИЈА Најбоља шљивовица са Гоча, друга са Јелице

ЧАЧАК: На седмој смотри најбољих српских шљивовица, које по традицији приређује Институт за воћарство у Чачку, победничко звање за 2017. годину стекла је препеченица предузећа „Ток” из Београда, које има дестилерију и подрум на Гочу.
rakija/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Победничка ракија, фирме у власништву Верољуба и Ивана Урошевића, стара 15 година, добила је 19,08 од могућих 20 бодова.

Друга је ракија „Јелички дукат" из подрума Предрага Продановића у Придворици код Чачка, стара 23 године, која је добила 18,95 бодова, док је трећи Драги Ивановић из Алабане код Блаца са ракијом старом 19 година која је освојила 18,93 бода.

Комисију за оцењивање су чинила деветорица водећих српских стручњака за шљивовице, а председник је професор Пољопривредног факултета у Земуну, др Нинослав Никићевић.

Оцењивање узорака почело је прошлог петка, а резултате је данас за Глас западне Србије саопштио домаћин смотре, др Бранко Поповић, из чачанског Института.

Он је напоменуо да су пред собом имали најбоље узорке са осам прошлогодишњих смотри из Горње Трепче, Ужица, Осечине, Београда, Сочанице, Тополе, Блаца и Аранђеловца, где је пробано и вредновано више од 500 врхунских ракија из наших шљивика, а на оцењивање у Институт дошло је 50 узорака. 

Чак 22 заслужила су велику златну медаљу, односно више од 18,50 бодова, што сведочи о врхунским својствима нашег националног пића, рекао је Поповић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести