Док Tенис не стигне, њиве ће кроз закуп орати други

Државно пољопривредно земљишта у Зрењанину, које је дато на коришћење немачкој компанији Тенис, ће се обрађивати и биће у закупу све док с овом компанијом не буде закључен уговор, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, истичући да ће до тада земља бити понуђена другим заинтересованим инвеститорима.
poljoprivreda, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник / М. Митровић

- Целокупна површина ће ићи у закуп док се не закључи уговор, неће се ваљда дозволити да земљиште бити у парлогу - рекао је Недимовић. - Тенис има обавезу да започне своје улагање крајем ове или почетком следеће године, а у августу прошле године је добио дозволу државне комисије за закуп земљишта у неколико војвођанских општина. У Кикинди и Зрењанину одобрење је већ дато, док се одобрење још увек чека од локалних самоуправа у Пладништу, Вршцу и Сечњу.

Овим је, практично потврђено оно што је Тенис  договорио с представницима српске власти - да се док немачка компанија не дође, земља обрађује. Да подсетимо, крајем прошле године  Градско веће у Зрењанину донело је одлуку да немачкој компанији “Тенис” уступи на коришћење на 30 година пољопривредно земљиште на подручју овог банатског града пошто су били испуњени сви услови за закуп који је прописало Министарство пољопривреде.  Тада је члан Градског већа ЗрењанинаСтојан Краљ објаснио да ће Тенис добити на коришћење 2.431 хектар земљишта, почев од 2019. године, а да је планирано да се инвестира око 21 милион евра. Према његовим речима, Комисија Министарства пољопривреде и Влада Србије прихватиле су одлуку компаније Тенис инвест да се помере рокови за почетак радова, па ће они у посед земљишта које им је дато на коришћење ући од агроекономске 2019/2020. године, а до тада ће се земљиште давати у закуп по редовној процедури.


Уместо 15.000 хектара, одобрено 20 одсто мање

Немачки “ Тенис” је од српског Министарства пољопривреде тражио да закупи укупно 15.000 хектара земље, на пет локација по 3.000 хектара, али је одлуком државне комисије одобрено 20 одсто мање површина. Немачкој компанији је, како је Недимовић раније рекао, пољпопрвредно земљиште у Кикинди и Зрењанину, у оба града нешто више од 2.400 хектара, биће издата за 207 евра по хектару годишње, што је за 17 евре више него што закуп плаћају наши сточари. Уз то, “Тенис” мора обавезно да приложи и банкарске гаранције за сигурно плаћање закупа.


Немачки  Тенис, о чијем се доласку на српско тржиште прича већ неколико година, још увек није ушао у званичан закуп земљишта у Зрењанину, а није започета ни изградња фарме. Иначе, планирано улагање ове немачке компаније је око 20 милиона евра по фарми, а на свакој од њих требало би да се запосли по 50 радника. Министар Недимовић подсећа да “Тенис” има пет апликација за пет локација, што значи да је реч о инвестицији од 100 милиона евра и отварању 250 нових радних места.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести