Ову одлуку Савет је донео на основу праћења модела предвиђања појаве афлатоксина у наредном периоду на основу тренутне климатске ситуације и стања на пољима кукуруза, а водећи рачуна о здрављу људи и животиња, саопштили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.
На снази је појачана контрола кукуруза, хране за животиње и млека, а сировинске службе млекара су почеле са поделом абсорбената (зеолита) као додатак исхрани крава, а у циљу снижавања нивоа афлатоксина.
Током низа година, произвођачи и прерађивачи млека, фитосанитарна и ветеринарска инспекција су предузимали мере у циљу смањења узрока појаве афлатоксина, најпре у кукурузу, а затим последично у храни за животиње и млеку, те се ниво овог контаминента смањивао сваке године", поручили су из министарства.
Пратећи трендове, резултате испитивања кукуруза, хране за животиње и сировог млека, а у сталној комуникацији са службама Министарства здравља, постепено се и законски уводи оштрији критеријум за афлатоксин, па је тренутна важећа вредност 0,25 микрограма по килограму.
С обзиром на то да је Србија у процесу усаглашавања са ЕУ стандардима, како би се размотрило питање да ли поставити као важећи критеријум ЕУ или до одређеног времена продужити наведени критеријум у Правилнику, приликом доношења одлуке о остајању на снази прописаног нивоа афлатоксина, разматрани су резултати бројних домаћих и европских испитивања.
Максимално дозвољене количине афлатоксина М1 у сировом млеку од 30. новембра 2022. године остају по старом, односно износе 0,25 микрограма по килограму.
ЕУ стандард од 0,050 микрограма по килограму није и светски, те се процењује да две трећине светске популације користи референтну границу од 0,50 микрограма по килограму, а и сама ЕУ има различите границе када је у питању ниво афлатоксина у свежем млеку и у сиревима, наводи се у саопштењу.