Дозвољени систем афлатоксина остаје исти до 30. новембра 2023.

БЕОГРАД: Стручни Савет за безбедност хране донео је одлуку да постојећи максимално дозвољени ниво афлатоксина М1 од 0,25 микрограма по килограму, остане на снази до 30. новембра 2023. године, објавило је Министарство пољопривреде.
mleko ilustracija / Free photo / Pixabay
Фото: Free photo / Pixabay

Ову одлуку Савет је донео на основу праћења модела предвиђања појаве афлатоксина у наредном периоду на основу тренутне климатске ситуације и стања на пољима кукуруза, а водећи рачуна о здрављу људи и животиња, саопштили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

На снази је појачана контрола кукуруза, хране за животиње и млека, а сировинске службе млекара су почеле са поделом абсорбената (зеолита) као додатак исхрани крава, а у циљу снижавања нивоа афлатоксина.

Током низа година, произвођачи и прерађивачи млека, фитосанитарна и ветеринарска инспекција су предузимали мере у циљу смањења узрока појаве афлатоксина, најпре у кукурузу, а затим последично у храни за животиње и млеку, те се ниво овог контаминента смањивао сваке године", поручили су из министарства.

Пратећи трендове, резултате испитивања кукуруза, хране за животиње и сировог млека, а у сталној комуникацији са службама Министарства здравља, постепено се и законски уводи оштрији критеријум за афлатоксин, па је тренутна важећа вредност 0,25 микрограма по килограму.

С обзиром на то да је Србија у процесу усаглашавања са ЕУ стандардима, како би се размотрило питање да ли поставити као важећи критеријум ЕУ или до одређеног времена продужити наведени критеријум у Правилнику, приликом доношења одлуке о остајању на снази прописаног нивоа афлатоксина, разматрани су резултати бројних домаћих и европских испитивања.

Максимално дозвољене количине афлатоксина М1 у сировом млеку од 30. новембра 2022. године остају по старом, односно износе 0,25 микрограма по килограму.

ЕУ стандард од 0,050 микрограма по килограму није и светски, те се процењује да две трећине светске популације користи референтну границу од 0,50 микрограма по килограму, а и сама ЕУ има различите границе када је у питању ниво афлатоксина у свежем млеку и у сиревима, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести