Држава не може да утиче на цену малине, може да уреди тржиште

БЕОГРАД: Влада Србије и Министарство пољопривреде не могу да утичу на цену малине, али могу да уреде тржиште, каже саветник министра пољопривреде Предраг Лучић и додаје да се испитује да ли има монопола и удруживања хладњачара.
malina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Он је рекао да је на јучерашњем заједничком састанку представника два министарства -пољопривреде, трговине, затим хладњачара и произвођача, највише притужби производајча било на удруживањуе хладњачара.

"Преко надлежних органа - Комисије за оцену конкурентности већ испитујемо да ли има недозвољеног удруживања и монопола. Надлежни органи казниће све који се баве недозвољеним радњама када је у питању уређење тржишта", рекао је Лучић гостујући на РТС.

Говорећи о цени малине која је тренутно од 120 до 130 динара, он је рекао да министарство и Влада Србије не могу да утичу на цену, али да могу да уреде тржиште и обезбеде за све исте услове. 

Како каже дошло је до поремећаја тржишта, али не само у Србији већ и на европском и светском нивоу. 

"Пратимо светске цене малина и све заинтересоване редовно ћемо обавештавати преко радне групе", рекао је он.

На замерке произвођача да хладњачари увозе лошију малину и мешају је са домаћом каже да то по закону није забрањено, али да министарство итекако води рачуна о квалитету малине и да та областе регулисана кроз два Правилника.

Говорећи о овогодишњем роду малине он је рекао да је род смањен за 20 до 25 одсто и да се сада извози месечно око 8.000 тона малине, што је на нивоу који је био претходних година. 

Када је у питању друго воће - вишње, јагоде, шљиве, купине, Лучић каже да произвођачи могу рачунати на много вишу цену од претходних година.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести