Ембриотрансфером до бољег товног говедарства

У товном говедарству Србије направљен је значајан искорак од којег би до краја године произвођачи могли имати користи, с обзиром на то да је после готово три деценије почео да се примењује ембриотрансфер.
Embriotransfer, Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

То је технолошки поступак код којег се ембрион, формиран од родитеља с високим генетским потенцијалом, вади из женског грла (донора), а потом убацује у грло примаоца, такозвану сурогат-мајку. На тај начин практично било која крава, без обзира на особине, на свет може донети теле врхунске генетике.

Ембриотрансфер омогућује да краве, које у просеку у нашим условима имају пет до шест телења током живота, том технологијом дају и до 30 висококвалитетне телади. Када метода заживи и почне да се примењује на фармама, у Србији ће се узгајати грла товне расе лимузин, која има одличне товне и кланичне особине. На тај начин и количина говедине коју Србија може извести у ЕУ, а која је тренутно свега десет одсто од максималне квоте, може бити значајно повећана.   

Ембриотрансфер, који је после дужег времена почео да се практикује у нашој земљи, део је пројекта Департмана  за сточарство новосадског Пољопривредног факултета.

– До краја године планира се одабир газдинстава која испуњавају зоохигијенске и зоотехничке услове узгоја говеда, а под контролом су неке одгајивачке организације – рекао је професор говедарства на Пољопривредном факултету у Новом Саду др Денис Кучевић. – Они који желе да сарађују на пројекту ембриотрансфера, обавезно ће морати да с Факултетом потпишу уговор о пословно-техничкој сарадњи, а кључне обавезе ће бити да грла не могу да оду на клање или да се отуђе у наредних пет година. Циљ нам је се створе квалитетна приплодна товна грла, такозвани нуклеуси, који ће се даље користити за репродукцију и ширење најбољих генетских компоненти у популацију товних говеда.

Ембриони који су тренутно у оптицају су поклон из Словачке, дар Петера Камараша. Једна од фарми која је заинтересована за сарадњу у вези с ембриотрансфером је АД „Напредак” из Старе Пазове, која послује у склопу „Делта аграра”. Њихови ветеринари су недавно имали практичну обуку, када је технолошки поступак, на поменутој фарми музних крава, показао гост из Словачке др Петер Чеснак.   

 Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести