ЕУТАНАЗИРАНО 30.045 СВИЊА Одјава афричке куге НА ПОДРУЧЈУ 10 ОПШТИНА Спречено ширење заразе и на ЈЕДНОЈ ВЕЛИКОЈ ФАРМИ

БЕОГРАД: На основу спроведеног надзора и дијагностичких испитивања на афричку кугу свиња стекли су се услови да се болест током ове недеље одјави на подручју 10 општина у 28 жаришта, закључено је данас на седници Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање афричке куге свиња, која је одржана у Влади Србије, саопштило је Министарство пољопривреде.
svinje
Фото: pixabay.com

На седници којом је председавала министарка пољопривреде Јелена Танасковић, дискутовало се о мерама и закључцима са претходне седнице и ситуацији на терену а према најновијим подацима до сада је на 1.860 газдинстава у 45 општина потврђено 2.236 случаја афричке куге код домаћих свиња, од чега је 2.181 угинулих свиња.

У зараженим газдинствима еутаназирано је 30.045 свиња.

Према последњем извештају изнетом на седници штаба, потврђено је присуство болести на великој фарми, али су, како се наводи, захваљујући брзој интервенцији надлежних служби на терену предузете све мере и од укупно 20.000 свиња на фарми, у свим објектима и собама у којима је утврђен вирус хитно је еутаназирано 796 грла, а угинуле су 302 свиње.

Из Министарства пољопривреде су навели и да су биосигурносне мере на фарми на високом степену, а унутрашња организација послова и радне снаге је одвојена за сваки објекат појединачно чиме се смањује могућност преношења вируса унутар фарме.

 На седници штаба је закључено да се у наредном периоду укључи и инспекција заштите животне средине која би додатно контролисала испусте из великих кланица, приобаље река и депоније те да Научни институт за ветеринарство Србије, достави конкретне податке о случајевима злоупотребе и кршења прописа од стране ветеринарских служби.

Закључено је и да Министарство државне управе и локалне самоуправе достави податке од локалних самоуправа о људима који ће бити у регионалним и локалним кризним центрима, као и списак свих манифестација које ће бити одржане у наредном периоду те да ће се размотрити став струке о депопулацији домаћих свиња на газдинствима са ниским биосигурносним мерама.    

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести