ЕУТАНАЗИРАНО ОКО 300 ГРЛА Афричка куга свиња потврђена код Богатића

У селу Баново Поље код Богатића, а по налогу ветеринарске инспекције, по хитном поступку обављена је еутаназија око 300 грла - супрасних крмача, назимица, прасади и товљеника након потврђивања афричке куге у  газдинству, рекао је за члан привременоог органа општине Теодор Теодоровић.
svinja svinje Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник/М. Митровић

"Свиње су еутаназиране у току јучерашњег дана. На лицу места је била ветеринарске инспекције, Управа за ветеринарину и Ветеринарски институт и све је урађено по хитном поступку", рекао је Теодоровић за Танјуг.

Он је објаснио да је након пријаве пољопривредника о угинућу три свиње ветеринарска инспекција јуче изашла на терен и заједно са Ветеринарским институтом Управе за ветеринарство извршила еутаназију.

"Пољопривредно домаћинство је изузетно велико, имало је много крмача, прасица и товника, нешто мало мање од 300 грла", рекао је он.

Како је нагласио, одрађена је апсолутна дезинфекција целог дворишта.

"У договору са инспекцијама поновићемо дезинфекцију у петак. Све смо одрадили у најкраћем могућем року. Искрено се надамо да ће остати на овоме и надамо се да неће доћи до ширења афричке куге", навео је Теодоровић.

Он је напоменуо да ће неко време бити забрањено кретање животиња, трговина, и да ће инспектори пратити стање на терену.

Теодоровић је рекао да фармери овог краја треба да воде рачуна при уласку у своје двориште и врше дезинфекцију.

Истакао је да је општина Богатић успевала да одоли таласима свињске куге у последњих шест месеци и апеловао на пољопривреднике да мере заштите подигну на виши ниво.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести