Европска комисија тражи од Србије да повуче увозне таксе на млеко

Европска комисија тражи од Србије да повуче уведене прелевмане на увоз млека и млечних производа, наводи се у писму упућеном премијерки Србије Ани Брнабић, потврђено је за Н1 у Европској комисији.
mleko ilustracija / Free photo / Pixabay
Фото: Free photo / Pixabay

Како пише Н1, Европска комисија послала је писмо Ани Брнабић у којем је изразила забринутост због разних трговинских ограничења које је Србија увела протеклих месеци, укључујући недавно уведене прелевмане - увозне таксе - на млеко и млечне производе. Србија, наиме, није консултовала ЕУ пре увођења прелевмана, те Европска комисија позива да се повуку те рестриктивне мере .

"Србија није испунила обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, јер није консултовала ЕУ пре увођења тих мера и није дала задовољавајуће оправдање за њихово увођење", потврђено је у Европској комисији.

У писму се Србија позива да уведене мере повуче и указује се да су неоправдано уведене нове трговинске рестрикције кршење услова из Уредбе 1215/2009 и измењене Уредбе 2020/2172. Влада Србије усвојила је 17. фебруара одлуку која се односи на увођење прелевмана од 15 динара по литру млека и од 30 динара по килограму за седам врста сирева - ементалер, чедар, едам, тилсит, качкаваљ, масдам и гауда.

Пољопривредници су на увођење увозних такси реаговали позитивно када је реч о млеку, али и даље траже увођење значајно већих прелевмана за качкаваљ и тврде сиреве - десет пута већих од постојећих. Произвођачи млека настављају протесте, па су у петак, 10. марта блокирали на два сата мост у Шапцу, захтевајући да се премије за млеко подигну на 20 динара, да се субвенције повећају на 40.000 динара по грлу, уведу прелевмани на увоз готових млечних производа и да се утврди гарантована откупна цена млека.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести