Фарма лешника на 50 ха, помоћ из ИПАРД програма

ЕРДЕВИК: Газдинство Александра Мауковића, власника фирме за производњу лешника „Пан промет“ из Ердевика посетили су министар пољопривреде Бранислав Недимовић и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.
 Lešnik voli sunce, vodu i prostor i ne zahteva mnogo nege i ulaganja Foto: F. Bakić
Фото: Лешник воли сунце, воду и простор и не захтева много неге и улагања Фото: Ф. Бакић

Мауковић је добио преко ИПАРД програм од Европске уније око 7,7 милиона динара, укупна вредност те инвестиције је око 18 милиона динара, а његово газдинство располаже са око 90 хектара од којих је 50 под лешником.

Он је гостима испричао да су чекали 12 месеци да им одговоре на захтев за средства, да су у релативно кратком року успели да реализују инвестицију и врло брзо су добили решење од Управе за аграрна плаћања да ће добити новац, што се и догодило кроз две недеље.

Фабрици је навео да је Европска унија кроз ИПАРД програм определила 175 милиона евра, што ће заједно са финансијском помоћи, односно суфинансирањем које је определила Влада Србије и уз појединачне инвестиције довести до улагања од око 400 милиона евра.

Програм у Ердевику је један од таквих, казао је Фабрици и додао да су, у оквиру мера које се реализују кроз ИПАРД, успели до сада да обезбеде више од 160 трактора, за које, како каже, постоји велико интересовање у Србији.

Искористите ова расположива средстава, јер и Александар и његова породица су од овог новца успели да побољшају живот и производњу овде коју имају, поручио је пољопривредницима Фабрици.

Недимовић је рекао да је до сада поднето 1.380 захтева, ако се не рачуна конкурс који се завршава сутра и који се односи на меру три.

Велико је интересовање за тракторе и механизацију. Нове људе ангажујемо у Управи за аграрна плаћања да бисмо убрзали читав систем. До пре пар година сви су причали о ИПАРД-у, ова Влада је то успела да реализује. Први пут појединци у задњих неколико месеци добијају новац од стране ЕУ, директно на руке и кад добијете 60, 70 посто бесповратно то су озбиљне ствари, рекао је Недимовић.

Казао је и да се конкретно на примеру газдинства Александра Мауковића из Ердевика "сјединило неколико ствари".

Жеља Европске комисије и Европске уније и Србије да помогну, друго имате младог човека и нову врсту пољоприрведне производње, која није тако карактеристична за Србију, а то значи да је неко испитивао тржиште. То треба да радимо. Ова машина замењује 300 људи, замислите колико се њему смањују трошкови, колико профира њему остаје више, а имате још плус један проблем, а то је што људи за брање нема довољно, рекао је Недимовић.

Он очекује још пет нових конкурса ове године, а први ће, каже, бити за рурални туризам, потом следе они који се односе на набавку трактора, за физичку имовину и прерађивачке капацитете. Ове године ће се преговарати, најавио је Недимовић, за ИПАРД три програм, који ће се односити на реконструкцију путева и електрификацију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести