(ФОТО; ВИДЕО) БУДУЋНОСТ СТИЖЕ НА НАШЕ ЊИВЕ, А ЕВО И КАД Роботи из Србије орезиваће винограде, ласерски уништавати коров...

У пољопривреди ће од априла бити доступан електрични робот AgAr који ће ради теже послове на мањим газдинствима за које је потребно доста радне снаге, пошто је комерцијална верзија робота у завршној фази.
2
Фото: Coming Computer Engineering

Ови роботи се развијају користећи напредне технологије као што су вештачка интелигенција, машинско учење, сензори високе прецизности и сателитско позиционирање и навигацијa.

Никола Велчев из команије Coming Computer Engineering изјавио је за „Дневник” да је AgAR у потпуности електрични - универзални пољопривредни робот који ће употребом наставака за прецизну пољопривреду (орезивање винограда, ласерско уништавање корова…) као и употребом традиционалних пољопривредних наставака који се већ користе на тракторима, малим и средњим пољопривредним газдинствима омогућити роботизацију делатности које обављају.

По речима Велчева, реализацију пројекта AgAR - Universal AGriculture Autonomous Robot, компанија Coming Computer Engineering, у сарадњи са Машинским факултетом Универзитета у Нишу, започела је у фебруару 2022. године и до сада су развијена два прототипа.

Фото: Coming Computer Engineering

Поред универзалности, истакао је Велчев, AgAR карактерише велика аутономија.  Уградњом батерије великог капацитета, као и оптималном потрошњом, омогућена је аутономија од 8 до 12 сати, у зависности од конфигурације терена и нагиба. Такође, имплементирана је Battery Swap технологија па је за замену батерије потребно пет минута тако да се са три пакета батерија може постићи аутономија од 24 сата.

Наш саговoрник је предочио  да оно што AgAR разликује од свих тренутно доступних робота на тржишту је промена клиренса, односно промена висине платформе од тла.


За 50.000 евра на вашим њивама

Цена основног модела AgAR износи 49.999 евра. Модел спреман за рад са прикључним машинама категорије 1 стаје 74.999.

 - AgAR је прошао сертификацију и надамо се да ће се наћи на листи субвенционисане опреме, чиме ће се омогућити и мањим пољопривредним газдинствима роботизација пољопривредних делатности - казао је Никола Велчев.


- Предности промене клиренса су вишеструке. AgAR је способан да за кратко време промени клиренс од 220 до 810 мм и да се тако прилагоди различитим пољопривредним културама. Промена клиренса повећава стабилност робота и спречава превртање приликом транспорта терета и кретању по неравним теренима као и савладавање и обављање делатности на нагибима од преко 40 степени. Поред стабилности, промена клиренса му омогућава употребу традиционалних прикључних машина без употребе хидраулик. Аутоматским подизањем и спуштањем целе платформе одржава се оптимална позиција за рад. Што се безбедности тиче, сам AgAR је опремљен радаром, ултразвучним сензорима, лидаром и стерео камером. Ради се мапирање терена и на основу позиције препрека предузимају се неопходне безбедоносне мере (успорава ако је препрека на три метра испред и комплетно стаје ако је препрека на 50цм).

Фото: Coming Computer Engineering

У децембру прошле године AgAR је добио признање „Butterfly Innovation Award” за најбољу индустријску иновацију Западног Балкана, које је доделио Савет за регионалну сарадњу (RCC).

Развој иновативног производа одвијао се у Научно-технолошки парк у Нишу, уз финансијску подршку Фонда за иновациону делатност из Претприступних фондова Европске уније и буџета Републике Србије са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација и кроз програм StarTech, који финансира Philip Morris у Србији, а спроводила Национална алијанса за локални развој (НАЛЕД).

Комплетан софтвер за рад AgAR развијен је у Robotic Operating сyстему (ROS).          

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести