Гајење јагода исплативо ако се на време обезбеди тржиште

НОВИ САД: Док се домаћи произвођачи јагода тек припремају за бербу, на пијацама и у маркетима се већ неколико недеља продају увозне јагоде из Грчке, а цена зависи од тога где се купују. На пијацама килограм јагода кошта  300 динара, док у маркетима за ту количину треба више новца.
jagode pixabay
Фото: pixabay.com

- У нашој земљи годишње се произведе око 35.000 тона јагода - каже проф. др Ненад Магазин с Департмана за воћарство и виноградарство Пољопривредног факултета у Новом Саду. - Свега  15 одсто укупно произведених количина је из Војводине пошто ово воће није доминантно  узгоју на нашем подручју.

Ипак, производња се повећава, указује Магазин, а  из године у годину јагоде се све више саде.

- Пре десет година производња јагода није била регистрована у статистици, а још увек нема прецизних податка на колико хектара се узгајају јагоде. Ипак, данас се од зна да Србија годишње од јагода заради око пет милиона евра и да 40 се одсто убраних јагода преради или буде замрзнуто - каже Магазин,.

Указујући да гајење јагода може бити исплативо, Магазин поручује да је, пре него што крену у посао, неопходно да се произвођачи добро упознају са свим аспектима овог посла и, што је најважније, обезбеде тржиште јер зрела јагода не може дуго да стоји.


Велике хладњаче нису потребне

Ненад Магазин подсећа да је лане квалитет јагода био лош, а извоз подбацио због уредбе. Наиме, било је прописано да се извозом воћа могу бавити само предузетници који имају хладњаче запремине изнад 500 тона.

– За јагоде нису потребне хладњаче толике запремине, па се очекује да ове године уредба бити повучена, мада, бар за сада, о томе нема никаквих информација – истиче Магазин. - Вероватно зато што тек следи брање па ће пласман ка инотржишту бити актуелан када воће буде требало продати.


Дакле, веома брзо домаће јагоде замениће оне из увоза, а то пре свега,  како произвођачи кажу, зависи од тога колико ће бити сунца. За сада се не може рећи какав ће бити квалитет домаћих јагода, а разлог је то што је у марту и априлу било мраза, а због ниских ноћних температуре претпоставља се да ће принос бити умањен за пет до 20 одсто. - Сад је тешко прецизно рећи колико ће јагоде коштати јер ће се више знати кад крене брање, али верујем да ће килограм јагода коштати око 300 динара  - каже један од већих произвођача јагода из Руменке Милан Маринковић. - Цена, наравно зависи од више фактора, а сигурно је да ће велики утицај имати понуда и потражња, односно то колико ће домаћи произвођачи понудити тржишту и колико ће домаћи извозници бити спремни да откупе јагода за руско тржиште потрошаче.

Прошла година била је лоша по произвођаче, а они који се дуго баве овом производњом кажу да не памте лошију годину пошто су због великих врућина у априлу домаћа јагода доспела истовремено када и турске и грчке. Тржиште је било препуно овог воћа и купци су за килограм јагода плаћали око стотину динара, а за то време произвођачи су гомилали губитке и многи због тога ове године нису обновили засаде.

–Јагода ће бити  довољно за пијаце, али оних најквалитетнијих не превише јер ће се та класа јагода углавном извозити, највише на руско тржиште – каже Маринковић, указујући да домаћи произвођачи јагода треба да се окрену и ка тржиштима других земаља.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести