Година није наклоњена пшеници, али ће је бити довољно

ЈАГОДИНА: „Ова година није наклоњена пшеници, али ће је бити довољно за домаће потребе, изјавио је данас стручни саветник за ратарство Пољопривредне службе за Поморавски округ у Јагодини Миодраг Симић.
psenica
Фото: Dnevnik.rs

"Ова година дефинитивно није била за производњу стрних жита. У јесен се, због лошег времена, продужила сетва, каснила је, било је тешко да се земљиште припреми, и пшеница и остале житарице су ушле неприпремљене у зимски период. Мање је и засејано", рекао је Симић Танјугу.

Према његовим речима, на доста парцеле, тек када је прошла зима, почело је клијање и ницање, што не обећава добар род.

"Наравно, и оно што годинама причамо, људи нису употребили минерална ђубрива, сортно семе, користили су своје семе са тавана и наравно и не могу се очекивати неки бољи приносе", рекао је Симић.

Они који су успели да посеју у оптималном року, до краја октобра, дали су минерално ђубрива, користили сортно семе, прихранили на време и заштитили од корова и од болести, на таквим парцелама могу очекивати задовољавајући приноси. Мало изнад просека у овом делу Србије, а то је изнад шест тона по хектару, оценио је искусни стручњак.

Он сматра да ће тропски дани утицати и на приносе и на квалитет зрна.

Ноћне и дневне високе температуре убрзавају наливање зрна, зрна постају штура, умањује се принос и квалитет, а квалитет ће утицати и на цену откупа, рекао је Симић.

"Иделно је, од када пшеница почне да цвета, па до пуног зрења, прође 30 - 35 дана, температура да буде 24 - 25 степени, а ноћна 12 до 14. Међутим, видите како је сада, на овим температурама све ће да се убрза и имаће одраз на принос и квалитет", објаснио је Симић.

„Без обзира што година није била добра за стрна жита, Симић истиче да ће Србија имати довољно пшенице за домаће потребе и да неће бити увоза.

Доста ће зависити и од политике откупне цене. Колико ће откупљивачи плаћати, колико ће одбијати због неодговарајуће квалитете и колико ће пољопривредницима бити у интересу да продају пшеници, навео је Симић.

Према његовим речима, за неколико дана почеће сетва јечма у Поморављу, Ресави и Левчу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести