Град погодио Врњачку бању и Крагујевац, утврђује се штета

БЕОГРАД: Град је јуче поподне и ноћас изазвао штету у околини Врњачке Бање и Крагујевца и у току је процена штете коју раде осигуравајуће куће и локални инспекцијски органи, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је са председником Србије Александром Вучићем обишао магацин Републичке дирекције за робне резерве у Београду.
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Бранислав Недимовић, фото: Танјуг/Сава Радовановић

"На две тачке имамо пријаву града који је изазвао штету, то је у Врњачком крају и у Крагујевцу. То се десило јуче после подне и у току ноћи, екипе су на терену, у контакту смо са Асоцијацијом малинара да ли они имају евентуалне штете. То ће осигуравајуће куће и локални инспекцијски органи који су надлежни за то, да изврше процену", рекао је Недимовић.

Навео је да су у последња три дана испаљене 1.003 ракете са 114 противградних линија одбране.

"Ми смо у последње четири године потпуно реновирали и увели аутоматску противградну обрану на подручју радарских центара Самош, Бајша и Фрушка гора, дакле комплетна Војводина је покривена. Хрватска и Мађарска немају овакав начин противградне заштите, тако да се ми сами бранимо од свих градоносних облака који одатле долазе", навео је Недимовић.

Подсетио је да је Радарски центар Ваљево потпуно покривен аутоматским станицама за противградну заштиту, која се показала веома ефикасном, јер у последње три године тамо штете од града готово да није ни било.

Недимовић је рекао како је половина површине коју брани Радарски центар Букуља покривена аутоматском противградном одбраном и да је у току завршетак опремања осталих станица на том терену.

"Сада радимо са Републиком Српском да заштитимо Западну Србију на простору од Власенице до Вишеграда. Тамо се ради четрдесетак проитивградних аутоматских станица и тиме ћемо потпуно заокружити Западну Србију, која нам је најиздашнији воћарски крај", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести