Хрватска и дуге европске земље преплављене контаминираним сусамом

ЗАГРЕБ: Хрватска и остале европске земље већ су месецима преплављене контаминираним сусамом уезеним из Индије,који садржи канцерогени пестицид етилен оксид због чега је и са хрватског тржишта повучен низ производа од сусама.
s
Фото: pixabay.com

Инцидент с пестицидом етилен оксидом којим су третиране семенке сусама већ је неко време предмет у оквиру система брзог узбуњивања за храну (РАСФФ) међу земљама чланицама ЕУ и трећих земља. Засад је утврђено да је сусам пореклом из Индије, рекао је директор хрватског одељења за РАСФФ Ален Петричевић агенцији Хина.

Прошле године у септембру, пријављени су врло високи нивои етилен оксида у одређеним серијама семена сусама послатих из Индије у Европску унију, а које су чак 1.000 пута више од максимално дозвољеног нивоа од 0,05 милиграма по килограму, прописаног европском уредбом.

Европска унија је закључила да таква контаминација подразумева озбиљан ризик за здравље људи у Унији јер је етилен оксид разврстан као мутагена, карциногена и репродуктивно токсична материја, а осим тога није одобрена за употребу у средствима за заштиту биља у Унији.

У Хрватској су, према подацима Министарства пољопривреде, у 2020. забележене 73 објаве за потрошаче, од чега се највише односило на инцидент с етилен оксидом. То је пораст у односу на 2018. кад је забележено 60 објава и у односу на 2019. кад су биле 53 објаве.

Прва је на инцидент путем европског РАСФФ система упозорила Белгија након чега је следило враћање спорних производа дистрибутерима, а потом је ЕУ обавезала увознике да на границама додатно анализирају семенке подријетлом из Индије.

Петричевић је навео да је по његовој процени део производа дошао до крајњих купаца, а да у овој години нису забележени нови случајеви њиховог стављања на тржиште.

Он претпоставља да је на тржишту због појачаних контрола преостало још мало количина сусама који је дустрибуран прошле године.

Нагласио је, међутим да су поједини субјекти из превентивних разлога повукли своје готове производе с тржишта иако у њима није било доказало присуство етилен оксида или је утврђена количина мања од максималне допуштене границе за тај пестицид.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести