Хрватска највећи увозник свињетине, Србија подмирује своје потребе

СПЛИТ: Хрватска је у односу на број становника највећи европски увозник свињентине, док Србија са домаћом производњом свињског меса подмирује сопствене потребе, пише данас Слободна Далмација у тексту посвећеном хрватским проблемима у свињогојству.
meso svinjetina Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Од почетка пандемије Ковид-19, напомиње лист, почео је благи пад цена европске свињетине да би пре десетак дана цена доживела стрмоглав пад након појаве афричке свињске куге у Немачкој.

До суноврата цена, како се објашњава, дошло је због увођења забране увоза немачке свињетине у земљама Далеког истока.

“Вишкове, а то је око 30 посто производње, Немачка пласира по ниским ценама, како неки стручњаци кажу, у земље несређеног тржишта каква је Хрватска”, додаје се у тексту.

У Министарству пољопривреде напомињу да почетком године сектор свињогојства у Хрватској у први мах није забележио значајне проблеме у пословању јер је одржан несметан пласман по доброј цени. Затим је уследио пад потражње па чак и стагнација, те је дошло до пада цена.

“Свиње које су стављане у тов у периоду виших тржишних цена, након завршетка това продате су у условима пандемије по знатно нижим ценама од очекиваних, што је још један од разлога смањене профитабилности производње”, кажу у Министарству пољопривреде за Слодобну Далмацију.

Додају да је један од најзначајнијих изазова с којима се сусреће хрватски сектор свињогојства недостатна производња прасади за тов, и да се проблем зависности товљача од увозу највише осети у отежаним условима пословања.

Ивица Пивац, председник управе Месне индустрије браћа Пивац, већ дуже време наглашава да је Хрватска што се тиче свињогојске производње, на самом дну европских земаља, те да је у Немачкој, Холандији, Данској и Аустрији свињогојство стратешка привредна грана и извозни производ.

“Те су земље, као и Србија на пример, оствариле стопостотну самодостатност по питању свињског меса, док је Хрватска, у односу на број становника, највећи европски увозник свињетине”, рекао је Пивац, наводи се у тексту.

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести