ИМА ЛИ НАДЕ ЗА СВИЊОКОЉ У Чачку укинута епидемија афричке куге свиња болест у земљи АКТИВНА НА 113 ЛОКАЦИЈА

Ново ширење афричке свињске куге знак је погоршане, а не побољшане ситуације.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Ново ширење афричке свињске куге знак је погоршане, а не побољшане ситуације, оцена је Европске комисије, која није дозволила Хрватској укидање епидемије афричке куге свиња. Значи, ништа од диснотора.

Каква је ситуација у Србији са свињокољем?

Према подацима Управе за ветерину, од почетка септембра до данас афричка куга свиња прогласила је за заражено и угрожено подручје места Стража код Вршца, Кузмин код Сремске митровице, Бељина у општини Владимирци, Ковиљ, Вашица општина Шид, Гроцка, Свилеува општина Коцељева, Стари и Нови Сланкамен, Суботиште општина Пећинци, Чортановци општина Инђија, Ђаковине општина Коцељева, у Шид, Кукујевци, Самош општина Ковачица, Засавица општина Сремска Митровица, Ноћај.

Од почетка епидемије у Србији, пријављено је и још увек активно 89 угрожених и заражених подручја у десет округа.  Пре неколико дана укинута је епидемија афричке куге свиња на територији Града Чачка, потврдило је Министарство пољопривреде.

 

У истом периоду, свињска куга је потврђена у ловиштима Добрава општина Шабац, Врањак и Непричава – Моровић општина Шид, Дорошка општина Тител и Тамиш-Брзава општина Сечањ. Укупно су проглашена 24 заражена и угрожена подручја у којима обитавају дивље свиње, које су и преносиоци ове заразне и смртоносне болести. Поред ових, заражене су и свиње у ловиштима Хомоље, Црница и Липар, Крилаш, Бистрица, Црна Гора, Орловица, Кутлавица, Дубовница, Манастирске шуме, Орловача, Катуниште, Трстена, Јужна Морава, Сопотска коса, Панчевачки рит, Тамиш, Доњи Срем, Рит, Обедска бара и Каракуша.

Свињска куга одјављена је током октобра у 80 насељених места, од тога од почетка септембра у 28 села широм Србије. Највише је одјављених насеља у Мачванском, Браничевском, Подунавском, Моравичком и Јужнобанатском округу.

У свим местима у којима је потврђена зараза афричком кугом свиња, све свиње су еутаназирене и њихово месо уништено. Управа за ветерину издала је прецизна упутства о мерама и поступцима који се спроводе када се утврди постојање афричке куге свиња. Такође, дата су упутства и власницима фарми, као и ловцима, приручници за ветеринаре и упутства за граничне прелазе.

Посебна пажња посвећена је газдинствима, чији власници имају и видео упутство о начинима заштите, који укључују дезобаријере, чишћење свињаца и редован преглед животиња.

Аналитичар Милан Простран рекао је да је до сада еутаназирано између 50 и 60 хиљада свиња. Србија има око нешто више од два милиона свиња, али ће се та бројка тачно знати тек после пописа пољопривреде који је у току.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести