ИЗБЕГАВАЈТЕ ОВО МЕСО Ове три врсте ГАРАНТУЈУ УПАЛЕ И САЛО

Месо је основна намирница у многим дијетама широм света, пружајући вредан извор протеина и есенцијалних нутријената.
meso snicle
Фото: pixabay.com

Одређено месо, посебно прерађено, може допринети упали у телу и потенцијално довести до гојења ако се редовно конзумира.

Кезиа Џој, докторка, открила је која су то три најгоре врсте меса када су у питању упале и гојење.

Прерађено месо

Џој је открила да су прерађено месо, црвено месо и конвенционално узгојено месо три најгора кривца за погоршање упала, као што је реуматоидни артритис и допринос дебљању.

"Кобасице, сланина, виршле и деликатеси који су сушени, димљени или сољени често садрже висок ниво засићених масти, као и адитива као што су нитрати, који могу допринети упали. Прерађено месо је такође има пуно калорија и соли, што може довести до дебљања и повећања крвног притиска", каже Џој.

Црвено месо

Иако је црвено месо вредан извор есенцијалних нутријената попут гвожђа и протеина, прекомерна конзумација, посебно масних комада, повезана је са здравственим проблемима. Штавише, црвено месо је калорично, што га чини лаким за прекомерну конзумацију, што може довести до гојења.

Џој наводи да масни комади црвеног меса и млевене говедине с високим садржајем масти могу подстаћи упалу и гојење када се конзумирају у прекомерној количини. Они су богати засићеним мастима, што може повећати ниво лошег холестерола ( ЛДЛ) и допринети развоју срчаних болести.

Конвенционално узгојено месо

Конвенционално узгојено месо, често укључује употребу антибиотика, хормона и лоше животне услове за стоку. Ове праксе могу довести до производње меса које може садржавати резидуалне антибиотике и хормоне, што може пореметити природну хормонску равнотежу тела и потенцијално допринети упали.

Џој то елаборира и објашњава зашто једење ове врсте меса може штетити нашем здрављу.

"Оне често потичу од животиња узгојених у ограниченим операцијама храњења животиња. Обично им се даје храна која је богата омега-6 масним киселинама и може садржати антибиотике и хормоне. Неравнотежа омега-6 и омега-3 масних киселина може да појача упалу у телу. Употреба антибиотика и хормона такође може имати различите здравствене последице, укључујући хормонску неравнотежу која потенцијално може допринети гојењу", додаје.

Она додаје да ови фактори могу пореметити равнотежу цревног микробиома и хормонску равнотежу, потенцијално резултирајући упалом и повећањем телесне тежине.

Наравно, постоје бројне здравије алтернативе таквом месу које не само да пружа есенцијалне нутријенте, већ нуди и пријатан укус. Џој предлаже немасно месо, масну рибу попут лососа, скуше и сардине, те биљне протеине као што су пасуљ, тофу и слично.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести