Јелена Танасковић у Црвеној Цркви ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ САЛЕТЕЛИ МИНИСТАРКУ ПИТАЊИМА КАКО ДО СУБВЕНЦИЈА И ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ

У склопу редовних обилазака пољопривредних газдинстава на територији Војводине, које Министартсво пољопривреде, шумарства и водопривреде реализује од марта, министарка Јелена Танасковић  била у Црвеној Цркви (општина Бела Црква) и Скореновцу (општина Ковин).
d
Фото: Дневник/Р. Хаџић

У оба места су је дочекали челници локалних самоуправа, као и бројни пољопривтредници с којима је разговарала о текућим дешавањима и проблемима с којима се произвођачи сусрећу.

- Обнаваљање механизације, пољопривредне пензије, субвенције, цене откупа млека, само су неке од тема о којима смо разговарали са пољопривредницима у општинама Ковин и Бела Црква - рекла је Танасковић и поделила своје разочарење након што је чула да неке млекаре уцењивачки откупљују млеко по цени од 34 динара, иако је минимална дефинисана цена 40 динара. - Ови обиласци су се показали јако корисни и добри, јер нама у Министарству значи да чујемо и видимо шта се конкретно дешава, шта пољопривреднике мучи, попричамо са њима и мислим да је то веома корисно. До сада смо пуно тога поправили, терени су специфични што не можемо да знамо ако смо у Београду, колико год гледали статистику и све што имамо испред себе, ипак је терен нешто друго и ово што од марта радимо је права ствар. Кад завршимо с обиласцима по Војводини, прећи ћемо на остатак Србије. Јако сам задовољна свим што сам видела до сада на терену, то су све људи који су цео живот посветили послу којим се баве, јер пољопривреда је таква, пуно тога не зависи од вас лично, много фактора је укључено, погледајте шта нам раде климатске промене и у складу са тим морамо да правимо брзе реакције и то је оно што је највише допринело разумевању и побољшању ситуације. Друго, кад они чују од мене све што их занима, кад им објасните да не можемо све ствари да урадимо, што је потпуно разумно, па кад им се да јасно и конкретно образложење, и они реагују другачије.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Министарка је поделила разочарење када је чула да неке млекаре уцењивачки откупљују млеко по цени од 34 динара, иако је минимална дефинисана цена 40 динара

Да је посета министарке Танасковић општинама Бела Црква и Ковин од великог значаја за локалне пољопривреднике потврдиле су председнице тих локалних саоуправа - Виолета Симић приликом обиласка фирме „Седам језера“ у Црвеној Цркви, и Сања Петровић током посете скореновачкој породици Давид.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

- Ми смо у нашим стратешким документима пољопривреду детектовали као грану од које мислимо да живимо у будућности - истакла је Симић. - Уз све проблеме који постоје тренутно, има заиста примера добре праксе, као што је ова дестилерија „Седам језера“. С обзиром на то да су наше стратешко опредељење пољопривреда и туризам, ово нам је значјна посета.


Кукуруз и товна говеда

У Скореновцу породица Давид се већ деценијама бави ратарством и сточарством, узгајајући превасходно кукуруз, који им је ове године одлично родио јер ће бити девет тона по хектару, као и неколико товних говеда. Како је домаћин Адриан Давид појаснио, обрађује 20 хектара земље с поприлично застарелом механизацијом, због чега планира да се пријави на предстојеће конкурсе за бесповратна средства.


Фото: Дневник/Р. Хаџић

Када је реч о дестилерији „Седам језера“ она постоји од 2011. године, када су Бранко Поповић и Владимир Шинжар кренули са воћњацима, да би стигли до тога да ребрендирају свој производ, подигну га на виши ниво уложивши око 900.000 евра у 18 хектара засада крушке и кајсије, нову опрему, технологију и механизацију. Од државе и покрајине су добили укупно око два милиона динара за нове засаде и набавку нове опреме за прераду воћа.

Л. Радловачки


 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести