Кајсија у Војводини неће бити ни за казан

Обиман снег и мразеви који су се догодили крајем марта у Војводини направили су велику штету на воћњацима широм Војводине.
Kajsija cvet/M. Kovacevic
Фото: Дневник/М. Ковачевић

Наравно, увек прво страдају сорте кајсије па се на пијацама ове сезоне очекује њихова папренија цена.

Већ смо навикли да рађа отприлике сваке пете године, али пошто је прошлогодишњи род био добар очекивало се да ће можда и ова година бити родна.

Али не, у Војводини је на неким местима измрзавање било и 100 посто, тако да аналитичари најављују више цене, али уз опрез да је још рано говорити о тачним бројкама, док паори тврде да се килограм кајсије неће моћи наћи за мање од 150 динара.

Цена кајсије прошле године по маркетима и пијацама у зависности од региона кретала се од 80 до 120 динара за килограм. Иако стручњаци кажу да ће све бити јасније за ускоро када се сабере целокупна штета, и када се сагледа који регион је колико страдао, свакако очекују да цене скоче.

Фото: M. Kovacevic/Kajsija cvet

Аграрни аналитичар Жарко Галетин слажио се, у изјави за медије, са паорима да би могао да се деси озбиљан побачај у приносу, тим пре што је прошле године касни мраз утицао да ове године биљке одбацују мање пупољака, а ових дана имали смо и снег.

- Прошлогодишњи побачај на нивоу свих воћарских култура био је око 200.000 тона. Овогодишњи мраз до сада нам је по неким проценама већ направио штету од најмање 50.000 тона, пре свега ту мислим на кајсију, јабуку, крушку и шљиву. Проблем је што су то културе које имају релативно мали тржишни ланац, нису берзанска роба, па недостатак понуде врло брзо утиче на цену, због чега можемо да очекујемо скупље воће ове године - рекао је Галетин.

М. К.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести