Кајсије прегрмеле мраз од минус два степена

Воће се провукло после јучерашњег јутарњег мраза и вејавице која је била у понедељак.
Дневник/С. Шушњевић
Фото: Дневник/С. Шушњевић

- Минус један и два степена јуче ујутро нису оставиле последице на воћу, посебно на кајсијама, које су најосетљивије - изјавио је стручњак за воћарство проф. др Зоран Кесеровић.

Мраз је, подсетио је, добро погодио кајсије у ноћи између 28. и 29. марта у Малој Ремети, а на другим подручјима око Сремске Митровице, Ирига, у околини Београда и Миоковца код Чачка штета није била велика као у Ремети.

- Род кајсија тада је страдао од пет до до десет одсто, али то неће знатније утицати на целокупан принос, јер кајсија годишње имамо између 30.000 до 35.000 тона - навео је Кесеровић.

Ако нас време послужу у наредном периоду, споменуо је, очекује нас једна од роднијих година после 2012. године, када смо воћа имали 1,650 милиона тона и 2020. године, када га је било око 1,5 милиона тона.

У наредним данима очекује нас, према најавама метеоролога, топлије време, што ће добро доћи шљивама, трешњама и крушкама, које су у фази цветања. Професор је казао да воћари који имају плантаже овог воћа за опрашивање имају бумбаре, а тамо где стабала има мање, биће пчела које ће пчелари пустити чим отопли.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести