Како до средстава ИПАРД за пољопривреду?

НОВИ САД: У Привредној комори Војводине (ПКВ) данас је одржана конференција на којој је близу сто војвођанских пољопривредника упознато са могућностима коришћења средстава из ИПАРД фондова за земљорадничке задруге и пољопривреднике.
poljoprivreda FB--9063
Фото: F. Bakić

Конференцију су организовали Задружни савез Војводине (ЗСВ), а уз подршку Министарства за европске интеграције (МЕИ) и ПКВ. 
Председник ЗСВ Радислав Јованов је новинарима рекао да су услови за конкурисање изузетно сложени и да је циљ скупа да се задругари детаљно информишу о могућим начинима коришћења ИПАРД фондова. 

Подсетио је да су за све оне који не могу да остваре та средства, постоје конкурси Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и додао да се сада и у малим срединама, како каже, осети подршка државе.
Да је тематика данашњег скупа од изузетног значаја за унапређење целокупне пољопривреде, како на покрајинском, тако и на републичком нивоу, нагласио је и председник ПКВ Бошко Вучуревић обраћајући се присутнима.

"ПКВ је увек спремна да све своје ресурсе стави у функцију едукације привредника, у овом случају пољопривредника, са циљем унапређења њиховог пословања и стварања могућности за њихово додатно финансирање", каже Вучуревић.
 У претходних неколико година државни органи, на републичком и покрајинском нивоу, дефинисали су конкретне програме финансирања пољопривреде, рекао је он, додајући да су тај тренд  у одређеној мери, пратиле и локалне самоуправе својим програмима помоћи овом сектору. 

"Све ово је постепено утицало на формирање свести о неопходности увођења пољопривредне производње у регуларне токове", рекао је Вучуревић.
Саветник министра за европске интеграције Данило Голубовић рекао је да би потписивање Финансијског споразума са Европском комисијом о званичном почетку коришћења фонда ЕУ требало да буде крајем фебруара ове године и да ће то бити велика могућност српске пољопривреде.

"У питању је врло сложен административни процес, озбиљна транспарентност на коју поједини пољопривредници у Србији нису научили и озбиљна контрола коришћења средстава", рекао је Голубовић.

Присутне су са могућностима коришћења средстава из ИПАРД фондова упознали консултанти Ђорђе Мирковић, Боштијан Кос и Роберт Каисерсбергер. Испред ПКВ, конференцији су присуствовали секретар Удружења пољопривреде ПКВ Јелена Дробњак и секретар Удружења индустрије ПКВ мр Зоран Трповски, наводи се у саопштењу ПКВ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести