КАКО ДО СУБВЕНЦИЈА У БИЉНОЈ ПРОИЗВОДЊИ Ево ко све има право на подстицаје

КИКИНДА: До 1. марта, пољопривредници могу да подносе захтеве за подстицаје у биљној производњи у износу од 18.000 динара, а јавни позив за подношење захтева објављен је на сајту Управе за аграрна плаћања при Министарству пољопривреде.
1
Фото: Dnevnik.rs

Захтеви се подносе на порталу еПодстицаји, а важно је напоменути да пре подношења захтева пољопривредници морају обновити регистрације за ову годину у еРПГ. Проверавали смо, како протичу први дани подношења захтева у Кикинди.

Подсећамо, подстицаји се остварују по површини биљне производње за засејане, односно засађене и пријављене површине под одговарајућом биљном културом, до највише 100 хектара. Првих дана подношења захтева кикиндски пољопривредници имају помоћ саветодаваца у Пољопривредној стручној служби. У првој фази привикавања на нова правила и неопходност употребе модерних технологија, за одређени број пољопривредника та помоћ је драгоцена.

"Постоје проблеми, поготово код мало старије популације. Зато долазимо у Пољопривредну стручну службу да нам помогну, да не бисмо имали грешака и да нас због тога не пребаце у пасиван статус,“потврђује Богољуб Скакић, пољопривредник из Кикинде

Право на подстицаје имају само пољопривредни произвођачи који пријављено земљиште и обрађују, а субвенције неће моћи да користе власници земље који ту земљу дају у закуп. Шта су за пољопривреднике, бар у првој фази пријављивања, највећи проблеми.

"Мислим да су модерне технологије за њих највећи проблем. На све друго су већ навикли, људи дођу углавном спремни када је у питанмју сама пољопривреда и обрада земљишта, али често дођу потпуно неспремни баш када је у питању сама технологија, телефони, интернет, мејл,“ нагласила је Мирјана Томић, саветодавац у ПСС Кикинда.

Фото: Дневник/Филип Бакић

Недоумице паори имају када је у питању рефундирање трошкова репроматеријала, горива, пре свега.

„Што се тиче подршке ПСС све је у реду у самом поступку регистрације и подношења захтева. Али, постоје нејасноће у другом делу субвенција, које се односе на фискалне рачуне за репроматеријал, многи од нас имају недоумице,“ каже Миленко Ћеран, пољопривредник из Нових Козараца.

Како је нагласила Мирјана Томић, из кикиндске ПСС, прописом је предвиђено да поврат акцизе може да се оствари за највише 100 литара нафте и биогорива, а постоји и ограничење у погледу површине земљишта које се обрађује и гледа се колико је горива потребно за обраду засејаних или засађених површина земљишта под конкретном биљном културом, до највише 100 хектара.

Да би поднели захтев за поврат акцизе, пољопривредници морају да поседују фискалне рачуне на којима стоји и број пољопривредног газдинства, када је реч о физичким лицима. Правилником је дефинисано да фискални рачун мора да садржи и податке о купцу, врсти, количини и вредности набављених деривата нафте и биогорива. Повраћај је могуће остварити у износу од 50 динара по литру, до 100 литара по хектару пријављене површине, до 100 хектара.

РТВ

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести