Катастрофално лош род у Банату

Ништа добро ових дана на њивама у средњем Банату – жетва сунцокрета је уранила као никада, а род који се скида је катастрофално лош, показују први резултати.
susa, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

– Сунцокрет се скида с њива већ пет дана, углавном с њива лошијег квалитета земљишта и на којима нису примењене агротехничке мере или су примењене недовољно – каже директор Земљорадничке задруге „Млаца“ у Елемиру Петар Михајлов. – Има парцела где рода практично нема, с неких њива скида се 250 или 300 килограма по јутру, до неких 1,2 тоне. Уз то, семе је ситно, учмало па и шупље, изузетно слабог квалитета, а примеса има и до 15 одсто.

То ће се катастрофално одразити на пословање многих пољопривредника, напомиње Михајлов, јер је семе било скупо, као и заштита, па многи неће моћи да покрију ни најосновиније трошкове.

– Нека утеха једино може бити да нам буде понуђена боља цена, а прича се о неких 30 динара по килограму – вели Михајлов.

Још више забрињава чињеница да је кукуруз у горем стању од сунцокрета и да ће смањени род те биљне културе имати тешке последице и по ратаре, а дугорочно и по сточаре.

– Лично, морао сам да истарупам 35 јутара кукуруза. Све је то последица катастрофалне суше јер било је њива на којима месецима није пала кап кише – истиче Михајлов.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести