Комасација снижава трошкове производње, увећава парцеле

БЕОГРРАД: Просечна величина парцеле повећава се након обављене комасације у просеку између 40 и 300 одсто, показала је пракса, а пољопривредници истовремено тиме успеју да смање трошкове производње за 10 до 20 процената, речено је данас на скупу о унапређењу комасације.
foto:ditman komesacija zemljista izvor tanjug
Фото: Tanjug

Државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Велимир Станојевић казао је да у сеоским подручјима југоисточне Србије велики проблем представљају уситњене, мале парцеле неправилног облика због чега је пољопривредна производња тамо веома мала и неефикасна.

Просечна површина парцеле на том подручју, како је рекао, износи око 0,15 хектара, а велики број њих нема ни приступ путу.

"Корист од комасације су укрупњен посед, боља инфраструктура, бољи услови за рад и живот у сеоским подручјима, ажуриран и нови катастар, затим повећање инвестиција, унапређење тржишта земљиштем, боља запосленост, а она утиче и на смањење миграције становништва у урбана подручја", рекао је он.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман казао је да је овај пројекат веома важан за рурални развој

Станојевић је навео да искуства из других земаља ЕУ показују да се инвестиције у комасацију дугорочно враћају и подстичу економски развој региона. Он је подсетио да је уз подршку Владе Немачке и ЕУ, кроз пројекат "Унапређење управљања земљиштем на локалном нивоу у Србији", у периоду од 2013-2015, унапређен српски модел комасације у складу са најбољим праксама ЕУ и немачког модела комосације.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман казао је да је овај пројекат веома важан за рурални развој, Пројекат су иначе са 2,78 милиона евра финасирали ЕУ и са милион евра немачко Савезно министарство за економски сарадњу и развој а применила га је Немацка организација за техницку сарадњу - ГИЗ у периоду од 2013. до 2015. 

Он је нагласио да је то била само прва фаза и да се сада креће у другу фазу где је обезбено додатних три милиона евра за модернизацију и успостављање правно-административног система путем размене искустава између Немачке и Србије. 

"Овај пројекат је веома важан за даљи економски просперитет Србије", рекао је Дитман”

Он није могао да каже колика је просечна површина парцела у Немачкој, али је навео да је у тој земљи процес комасације значајан и да се принципи из те земље примењују у Србији.

У априлу 2017, на захтев Министарства пољопривреде Србије обезбеђени су додатни немачки фондови до 2018, који су вредни три милиона евра и то за другу фазу пројекта "Унапређена управљања земљиштем на локалном нивоу", а то ће бити, како је речено на данашњем скупу, постигнуто организовањем округлих столовва, информантивних посета и разменом искустава стручњака. 

фото: Аксел Дитман (Тањуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести