КОТРЉАЊЕ РАВНИЦОМ: Окопавањем до екстра семенки и уља

Произвођач и прерађивач тикве голице Јожеф Дањи из Хоргоша, седамнаесту сезону у бављењу овом културом оцењује да је близу најбољих од када се посветио тој производњи.
Jožef Danji foto:Dnevnik.rs/M. Mitrović
Фото: Јожеф Дањи фото:Дневник.рс/М. Митровић

Дањи истиче да је ова година за узгој тикве голице била скоро идеална, мада је пролеће било мало сувље, али где су тикве на време засејане, одлично су никле и цветале, а у берби су дале квалитетно семе.

- Остварен је просечан принос од 700 килограма сувих семенки по хектару. Принос није рекордан, али је међу најбољима – констатује Дањи.

Семе тикве голице газдинство породице Дањи производи на 46 хектара и углавном је оријентисано и специјализовало се за ту производњу, а због плодореда сеје још пшеницу и кукуруз кокичар.

После лањских признања која су стигла из Лондона, када је уље хоргошке робне марке добило највише оцене и сертификат са максималним бројем звездица за изузетан квалитет, ове године пристигла су нова признања. Јожеф је поносан да је уље од семена тикве голице робне марке „Донум тера“, из породичне фирме „Агросфера“, стигло чак до Банкока, престонице Тајланда!

- Ова сезона за узгој тикве голице била је скоро идеална па је на 46 хектара остварен просечан принос од 700 килограма сувог семена. За уље које је стигло и на тржиште Банкока стижу признања из Европе!   

- Други пут смо добили признање да производимо најбоље уље тикве голице у Европи, на шта смо поносни – истиче Дањи. – У Мађарској смо добили признање за најбољи производ године, а и на домаћем тржишту се добро котирамо међу најбољима, пошто имамо посебну технологију за производњу семена. На њивама где узгајамо тикву голицу уопште не користимо хербициде, него окопавамо усев. Ове сезоне смо тикве копали четири пута, додуше не ручно него машински.

Породица Дањи је комплетно заокружила процес од сетве и неговања усева на њиви, бербе, па до прераде. Семе тикве голице које прерађују је само из сопствене производње.

- Само овако знамо шта смо урадили и можемо да постигнемо и гарантујемо изузетно добар квалитет – наглашава Дањи.

Фото: Производи од семена тикве голице робне марке из Хоргоша  фото:Дневник.рс/М. Митровић   

Производња тикве голице се повећала на војвођанским пољима, појављују се и нови погони за прераду. Дањи указује да је јако велико улагање, али да због засићења тржишта није сигуран каква је будућност, пошто је све већа понуда производа од семена тикве голице.

- Управо због тога неопходно је да производимо квалитетно семе за прераду, како би од квалитетне сировине у преради постигли жељени квалитет свих производа. Семе екстра класе је веома тражено на тржишту, међутим, већ семе друге класе јако је тешко продати – указује Дањи.

Цена семена је сада доста ниска и за килограм се добија око 300 динара, али ми настојимо да поред продаје семена екстра квалитете, што више прерадимо. Производимо девичанско и хладно цеђено уља из семена тикве голице, а у понуди имамо још намаз или путер од семена тикве.

- Извозимо за тржиште Мађарске, где наша ћерка има фирму, што је свакако погодност за присуству на тржишту Европске уније, имамо заинтересованост за продају у Казахстану, али уверили смо се до сада да је ипак нама ближе тржиште увек најбоље – закључује Дањи.

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести