Котрљање равницом: Уљана репица на војвођанским пољима у пуном цвету

Под уљаном репицом наа војвођанским пољима је према подацима Пословне заједнице за индустријско биље око 20.000 хектара и овај усев је у пуном цвету, где је централна грана готово сасвим исцветала док су бочне гране биљака до половине или на почетку цветања.
Ana Marjanovic Jeromela
Фото: Др Ана Михајловић Јеромела, фото: М. Митровић

Др Ана Михајловић Јеромела из новосадског Института за ратарство и повртарство изјавила је за наш лист да уљана добро изгледа, али да је још рано процењивати принос.

- Домаћини који су се ове сезоне упустили у производњу уљане репице, да кажем, усудили се да ризикују прошле јесени због сетве у сушном периоду, мислим да се неће покајати овог лета, с обзиром да цена уљане репице расте на тржишту. Могу очекивати да ће са добрим приносом и добром ценом остварити адекватан приход - уверена је Михајловић Јеромела.

Она процењује да вероватно у овогодишњој жетви приноси уљане репице неће бити рекордни, имајући у виду први део вегетације и да се усев већ налази при крају вегетације. Међутим, наглашава да садашњи услови погодују цветању, формирању љуски и њиховом наливању, а оно што би могло довести до проблема је ако буде дужег периода суше - напомиње саговорница.


На светским берзама историјски максимум

Мањак уљане репице на залихама разлог је што је цена у овој години на европским и светским берзама достигла историјски максимум. На светским берзама тона уљане репице је почетком маја продавана за 525 евра, а подстицај даљем расту, како се најављује је нови раст цене уљане репице која је у Канади  достигла чак 592 евра за тону! 


- Ипак, надамо се да ћемо имати мајске кише које су увек злата вредне - каже Михајловић Јеромела. - Јер, ако имамо довољно влаге и одговарајуће температуре које не би пожуривале вегетацију, то би дало солидне приносе. У случају високих температура биљке не би имале довољну дужину наливања семена, што би могло утицати на принос.

Фото: М. Митровић

Др Ана Михајловић Јеромела је додала да садашњи услови након цветања су готово идеални, па се нада да у јуну неће бити високих температуре изнад 35 степени Целзијуса, што убрзава зрење па доводи  и до проблема у жетви, с обзиром да има преклапања са жетвом стрних жита што на неким имањима може довести до организационих проблема.

Саговорница нашег листа објашњава да је уочљиво да је усев нешто ниже висине, с обзиром да је била дуга и хладна зима, а да у првом делу вегетације је било суше и да усев није имао резерви влаге.


Очекује се већа откупна цена

Уљана репица је последњих година у експанзији на северу Бачке, а сеје се на све више места и на мањим парцелама. У атару њиве се жуте од процветале репице, а површине се увећавају јер је потражња порасла и цена стабилна, па је прошле године пољопривредницима по килограму исплаћивано 42 до 43 динара. Пољопривредници из Орома очекују да ће принос ове године бити добар, а Бернард Вајда, из фирме „Ст. Марк“ ДОО која се бави откупом у овом месту кањишке општине, наговештава да ће откупна цена из овогодишње жетве бити бар за 20 одсто већа него лане. 


- На пољима се примећује разлика и у томе, да ли су произвођачи сејали у оптималном ранијем року или су нешто каснили са роковима сетве, јер је евидентно код уљане репице, ако се касни са сетвом да неће доћи у фазу оптималног развоја за презимљавање, односно неће имати довољан број листова и накупљених хранљивих материја и довољно развијен корен. За сада код произвођача не уочавамо значајније штете од инсеката, с обзиром да је већина произвођача усев заштитила на време и да временски услови нису погодовали… већем нападу инсеката, а и произвођачи су углавном су сви на време у марту и почетком априла заштитили усев када је то требало у марту и почетком априла. Сада имамо појаву рутавих буба, међутим, њихов број није критичан и оне се обично задржавају на рубовима парцела - преочава др Ана Михајловић Јеромела.

Сушна јесен и неповољни услови за заснивање производње били су пресудни да су површине под уљаном репицом готово преполовљене у односу на пре три године.

- Претходне две-три године имали смо мање површине под уљаном репицом и једини разлог је суша у време припреме за сетву која ограничава квалитетну припрему. Знамо да за уљану репицу земљиште треба да буде припремљено као за башту, ситно мрвичасте структуре, да се обезбеди тврда постељице и мек покривач за семе и да семе има добар контакт са земљиштем, како би могло да упије и минималне количине влаге. Изразито високе температуре не погодују раном развоју уљане репице баш зато што се исуши површински слој. Па може доћи до одумирања тек проклијалог семена. Међутим, семе које се добро развије и уједначено ниче, јер је важно да ницање на парцели буде уједначено и усев који се добро развије по правилу нема проблема током зимског периода. Нижа количина влаге протекле зиме и временске прилике током пролећа неће се одразити толико на даљи развој уљане репице и очекивани принос, колико је утицао сушни период током прошле јесени - указала је др Ана Михајловић Јеромела.

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести