Кркобабић: Србија да се угледа на Словенију

БЕОГРАД: Људи се неће задржати на селу, или вратити на село само причом, морају имати могућност избора, а Србија може да се угледа на Словенију, која са 45.000 евра стимулише младе који реше да остану на селу да се баве земљорадњом, изјавио је данас министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић.
Njive_02-F.Bakic_.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

"Не морамо да дамо 45.000 евра, али дајмо онолико колико се даје као субвенција за отварање неких радних места. И то је радно место. Радно место у пољопривреди, на селу и када на такав начин то покушамо да урадимо, уз формирање задруга, повезивање тих људи, мислим да можемо да окренемо нови лист", рекао је Кркобабић за РТС.

Према његовим речима, фокус је на државном земљишту, кога, како каже, има око 800.000 хектара, од чега је "пола у утринама, пашњацима, у поступку реституције, или заробљено судским процесима".

Идеја је, каже Кркобабић, да се државна земља да младим брачним паровима и да они који живе на селу, остану, али и неки из града који су "вољни да покушају нешто ново, буду свој на своме", да им се омогући додатни избор.

Битно је да Србија уђе у ЕУ, сматра Кркобабић, али додаје да је много битније да "уђемо у Србију" и да то представља императив. 

"Села су остала пуста, од 4.700 села, 1.200 је остало пусто. Око 150.000 кућа је празно, а 260.000 младих мушкараца и 100.000 девојака до 40 година су сами. То је слика и прилика Србије и захтева нови приступ, нову развојну регионалну политику", рекао је министар.

Идеја о уступању 25-50 хектара државне земље без накнаде младима који би је обрађивали и вратили се на село, има подршку Одбора за село САНУ, рекао је Кркобабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести