Кркобабић: Сточарство развојна шанса Србије

БЕОГРАД: Сточарство је слаба тачка и уједно развојна шанса Србије, оценио је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој приликом посете мачванској општини Богатић.
krave farma
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Он је са сарадницима посетио новоосновану задругу "Алфафарм" у селу Бадовинци, која је добила 7,5 милиона динара из буџета.

"Ова савремена специјализована сточарска задруга, где је технолошки процес доведен до савршенства прави је пример како осам младих удружених људи са својим кооперантима остварује свој сан у Србији и на прави начин вреднује свој рад", казао је министар.

Иначе, ова сточарска задруга је новац из буџета добила за оптремање савременог објекта за тов свиња од преко 600 м2 и капацитета 800 грла, а који су задругари претходно својим средствима подигли.

Тако су, уз средства државе, добили услове за узгој свиња по свим светским стандардима, са кровном вентилацијом, подешавањем отварања и затварања, са клима компјутером и алармним системом, аутоматским хранилицама, сензорима за контролу влажности ваздуха и сл.

Задруга је за исти новац набавила и приплодне назимице за генетско побољшање сточног фонда, од којих се добијају прасад супериорне генетике било да је реч о брзини това, отпорности или искористивости.

Професор Витомир Видовић са Пољопривредног факултета у Ново Саду рекао је да је прави пут за пољопривреду Србије организовање задружног система према специфичностима производње и да је ова комплетно компјутеризована фарма прави пример озбиљног и савременог бављења сточарством.

Он је истакао да Србија има реалан потенцијал за сточарску производњу укупне вредности од 56 милијарди еура на годишњем нивоу и да је наша шанса за извоз у азијским земљама.

Мирослав Шестић, председник скупштине задруге, рекао је да млади задругари (просек година 34) заједно узгајају до 15.000 товних грла годишње и обрађују ратарске културе за исхрану стоке. Имају чак 50 коопераната из три околна села, а своје месо успешно пласирају оближњим кланицама и месној индустрији.

Ове године у буџету Србије планирано је нових 580 милиона динара намењених задругарству и сличним добрим пројектима задруга на територији читаве земље.

 

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести