Малина главно извозно воће Србије

БЕОГРАД: Србија је један од глобалних лидера у производњи замрзнуте малине, а скоро целокупна производња се даље пласира на тржишта развијених земаља, кажу у Привредној комори Србије.
malina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У току 2020. године, према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), у Србији је остварен род малине од 118.674 тоне, са површине од 24.028 хектара, док је извоз замрзнуте малине током 2020. године износио 259 милиона евра, што чини 40 одсто укупне вредности извоза воћа, наводи секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију у ПКС Александар Богуновић.

Председник Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа, Ђорђе Љубојевић, наводи да почетак рода и бербе малине у 2021. касни због неповољних временских прилика током априла и маја.

"Засади су генерално гледано у добром стању са мањим одступањима између регија узгоја, без запажених оштећења проузрокованих временским непогодама", каже Љубојевић.

Додаје да се очекује количински просечан род, што највише зависи од временских услова у наредном периоду, као и да су произвођачи углавном охрабрени прошлогодишњом ценом, посвећени обрађивању малињака и додатним инвестицијама у проширење капацитета, објавила је ПКС.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести