Малинари траже контролу откупних места, инспекције на терену

КОСЈЕРИЋ: Представници малинара из Ариља, Ивањице, Пожеге и Косјерића данас су у наставку преговора с министром пољопривреде Браниславом Недимовићем договорили да се пооштре контроле хладњача због неадекватног класирања малине.
malinari, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Малинари истовремено не одустају од цене од 200 динара за килограм, али кажу и да су добили гаранције да држава више неће увозити малину. 

Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић каже да се малина тренутно откупљује по цени од 55 до 125 динара у зависности од квалитета на подручју Ивањице и Златиборског округа.

"Имамо подршку Владе у намери да се уреди ситуација на тржишту. Добили смо гаранције да је држава престала са увозом малине. Овогодишњи род ће уместо четири бити две и по тоне по хектару, због непогода које су задесиле западну Србију, тако да су сви услови, ако се држава обрачуна са картелом хладњачара, да коначна цена буде извозна цена гриза, односно 200 динара. Ми од те цене не одустајемо", изјавио је Радовић после састанка.

Помоћник министра пољопривреде Ненад Вујовић рекао је да је Републичка пољопривредна инспекција заједно са тржишном интензивирала контролу хладњачара на подручју целе Србије и да се контролишу услови откупа.

"Има неправилности на терену, као и забране рада оним хладњачама које нису испуниле законом предвиђене стандарде. Малина се свуда углавном класира у две класе у зависности од квалитета, али морам напоменути да по свим прописима који постоје,она малина која има више воде и буђи и ван је прве две класе, објективно не може бити примљена у хладњаче", напоменуо је Вујовић.

Данашњем састанку у Косјерићу присуствовали су и начелник Златиборског округа и представници локалних самоуправа са овог подручја.

Следећи састанак је, према најави малинара, наредне седмице када треба да се преговара и са највећим извозницима малине у Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести