Марјановић: Нема случајева АКС код домаћих свиња

ПИРОТ: У околини Пирота у последњих неколико дана забележено је пет случајева појаве афричке куге код дивљих свиња, али заразе нема међу домаћим свињама.
svinje pixabay
Фото: pixabay.com

Ситуација у том региону није повољна, али је под контролом, каже за Танјуг Мирољуб Марјановић, руководилац Регионалног кризног центра за афричку кугу свиња у Нишу који покрива Топлички, Пчињски, Јабланички, Нишавски и Пиротски округ.

Марјановић је рекао да је у зараженој зони због појаве афричке куге свиња код дивљих свиња забрањен лов тих животиња, док се у газдинствима која гаје домаће свиње спроводи активни и пасивни надзор.

Последњи случај заразе дивље свиње забележен је 3. новембра у околини Пирота, а Марјановић објашњава да је то зона која није била заражена, већ зона високог ризика.

Прецизирао је да су последња два случаја потврђене заразе била из одстрела, и да су након испитивања у Ветеринарском институту у Нишу добијени позитивни налази.

Навео је да се по мишљењу стручњака, највероватније ради о новом таласу, али и да се надају да ће бити кратак.

Навео је да је у зараженој зони сада забрањен лов дивљих свиња и да се обавља само одресел у дијагностичке сврхе.

Каже да се у заразеној зони спроводи активни и пасивни надзор над домаћим свињама.

Активни надзор, како је прецизирао, спроводи ветеринарска служба која обилази газдинства, а пасивни надзор подразумева да држалац домаћих свиња пријави уколико примети да има болесну животињу.

Поред тога, наложене су и појачане биосигурносне мере, рекао је Марјановић.

Додао је да су то на првом месту мере хигијене које су комплексне и које се спроводе да би се спречио улазак вируса на газдинство.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести