МЕЊА РАДНИКЕ, А СУШИ ЧАК И ЗАЛАЂЕНЕ ШЉИВЕ Невероватан изум Чачана, направили аутоматизовану сушару коју већ користе воћари из Осечине (ФОТО)

ЧАЧАК: Продаја воћа у сушеном уместо у свежем стању начин да је да воћари заокруже процес прозвидње и више зараде, а уз нови изум чачанског предузетника Миливоја Труфуновића и његових сарадника, сада ће им то бити још лакше.
1
Фото: РИНА

Они су осмислили и у рад пустили најмодернију сушару у Србији, а произвођачи шљиве из села код Осечине веч започели сушење замрзнуте шљиве на овај начин.

"Направљена је потпуно аутоматизована сушара која омогућава одличан квалитет суве шљиве, затим смањење људског рада три до четири пута у односу на раније сушаре", кажу за РИНУ испред компаније Процесинг из Чачка.

Новом технологијом стварају се могућности за проширење производње и асортимана сушеног воћа, али и свежег.

"Пустили смо у рад сушару како би је проверили, она је предвиђена не само за сушење свеже, већ и залеђене шљиве, задржавајући прколасан квалитет. Бенефите свакако имају већи произвођачи односно прерађивачи воћа који имају проблем са недостатком радне снаге и којима ће ова шушара итекако олакшати производњу", додају у чачанској компанији.

Фото: РИНА

Иначе, у овој чачанској компанији више од три деценије произиводе се сушаре за воћаре из читаве Србије,али и региона.

"Недавно је неколико сушара постављено у Македонији и показале су се као пун пословни погодак. Овог викенда сличне ће бити и у општини Љиг јер они који су на време пронашли начин како да додају вредност своме производу, желе да буду спремни за предстојећи сезону, додају из ове чачанске компаније", закључују.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести