МЕРЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ Кредити, одлагање пореза и минималац

НОВИ САД: Примена Програма економских мера за ублажавање негативних последица у домаћој економији проузрокованих пандемијом коронавируса односиће се на пољопривреднике и пољопривредне предузетнике.
Setva u novosadskom ataru Foto: F. Bakić
Фото: Сетва у новосадском атару Фото: Ф. Бакић

Пољопривредници који имају регистована газдинства могу добити кредит, и за то треба да се јаве Фонду за развој или банкама ради одобрења, док пољопривредни предузетници могу остварити бесповратно новчану помоћ од око 30.000 динара за мај, јун и јул.

Истовремено, пољопривредни предузетници који плаћају порез и доприносе на приход од самосталне делатности самоопорезивањем имају прво на одлагање плаћања аконтације пореза и доприноса на приход. Они би требало да до 25. априла у пореској пријави коју подносе сваког месеца као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године.

Потребно је само да на порталу Пореске управе наведу преко које пословне банке желе да им се уплати новчана помоћ. Исто тако, треба да попуне образац о одлагању  плаћања пореза и доприноса, што такође шаљу Пореској управи и онда се плаћање пореза и доприноса на зараде и порез на добит за 2020. годину аутоматски одлаже.

У мерама за ублажавање негативних последица у економији наведено је да су пољопривредни предузезници – физичка лица носиоци газдинства који воде пословне књиге у складу са законом и порез на приход од самосталне делатности плаћају на опорезовану добит.

Заправо, пољопривредни предузетници су они који имају промет већи од осам милиона динара годишње, имају књиговођу, обрађује више од 70 хектара своје и туђе (аренда) земље и имају запослене.

Уколико пољопривредни предузетници имају рачун само у једној банци, њима ће се аутоматски по налогу Пореске управе отворити наменски рачун, а то значи да не морају да га отварају сами. Када се наменски рачун отвори и поднесе пореска пријава, пољопривредни предузе-

тници немају других обавеза јер то уместо њих обављају Пореска управа и Министарство финансија.

Намера државе у овом случају је била да све буде поједностављено, да искористи електронски сервис Пореске управе и види напредак у њеној дигитализацији.

Иначе, како је више пута понављано, уплате првог дела минималне зараде могу се очекивати већ почетком маја.  И за пољопривредне предузетнике важи исто као и за друге у приватном сектору – да се мере могу остварити уколико ти послодавци  нису од 15. марта смањили број запослених више од десет одсто.

То се не односи на запослене који су имали заснован радни однос на одређено време пре 15. марта на период који се завршава ступањем на снагу ових мера.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести