Метео-станице десна рука за 25.000 газдинстава

НОВИ САД: Да нове технологије могу да буду веома корисне у трци за повећање приноса, у претходних годину дана могли су да се увере и пољопривредници уз помоћ “AgroLife web” и мобилне апликације, које месечно бележе између 2.800 и 3.300 јединствених прегледа и 50 најмодернијих метео-станица. Тако су произвођачи на клик долазили до информација када је време за излазак на њиву, наводњавање и ђубрење, заштиту од штеточина и друге агротехничке мере.
meteo stanica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Одабрани пилот градови и општине добили су метео-станице на коришћење у оквиру пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“, који спроводе немачки ГИЗ, НАЛЕД и компанија “Телегруп”. На њиховој територији регистровано је око 25.000 газдинстава, у оквиру којих је 1.500 закупаца земљишта у јавној својини. Подаци са апликације показују да су их највише занимале информације о количини падавина, влажности земљишта, исхрани биљака, приступачности терена, обради тла и временским оквирима за прскање и сетву.

- Путем метео-станица, које су увезане са “АгроЛифе” платформом, месечно се обради око 324.000 података о свим параметрима важним за узгој различитих култура. Ови уређаји не само да прате податке у реалном временуна територији општине, већ показују и прецизну прогнозу на појединачним деловима парцела. Апликација обрађује информације које долазе од метео-станица и издаје јасне инструкције када је погодан дан за њиву. Апликација управља и ризицима од појаве 68 најзаступљенијих врста болести и штеточина и на тај начин пољопривредници могу превентивно да делују како би спречили уништвање плода – каже Диана Глигоријевић, сувласница компаније “ТелеГруп”.

И бесплатна у основној верзији за сва пољопривредна газдинства, а осим подршке пољопривредницима, има и шири значај јер ће се све прикупљене информације користити у истраживачке сврхе како би се унапредила ефикасност производње у целој Србији. Унапређење у овој области сада је важније но икад, имајући у виду тренутну кризу у Украјини и њен утицај на цене хране, али исто тако и на производњу и снабдевање прехрамбеним производима, те је веома важно да обезбедимо да што већи део потреба грађана и привреде задовољимо са домаћих ораница.

Пракса је показала да ни корисници државног земљишта ни локалне самоуправе које њиме управљају немају довољно информација о стању парцела које се налазе у закупу, што доводи до неправилне даље обраде и опадања квалитета тог земљишта које заузима површину од 515.000 хектара. Зато је пројекат „Дигитализација општинског управљања земљиштем“ покренут са циљем да се све што се раније уписивало и губило кроз књиге поља, сада уноси путем апликације, која све податке чува и за наредног закупца.


Плодност земљишта, плодеоред...

- Цела идеја је потекла од тога што знамо да је, посебно у Војводини у последњих 20 година, дошло до знатне деградације квалитета земљишта јер су се из године у годину стално сејале исте културе, без системског праћења. Наш софтвер садржи инфромације о оптималном плодореду који мора да се примењује и уколико се неко ко је закупац не придржава тог упутства, софтвер аутоматски алармира локалну самоуправу и јавља да је дошло до неадекватног поступања на одређеној парцели. То надлежним органима даје могућност правовременог реаговања, како бисмо очували плодну земљу и осигурали више приноса за наредне године – истиче Глигоријевић.


На овај начин и општине могу лакше и ефикасније да прате коришћење закупљеног земљишта, како би се спречила деградација, а истовремено располажу и подацима о врсти и структури укупне пољопривредне производње на територији локалне самоуправе.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести