Министарство: Прво жетва па анализа, другачије неодговорно

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде данас је, поводом захтева упућеног том министарству од стране појединих политичких партија да се, "презентира" Нацрт мера за решавање последица суше, саопштило да су одговори на непогоде попут суше, одлуке засноване на прецизној анализи стања усева тек након жетве. 
susa, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"У том смислу, обавештавамо подносиоце захтева да је жетва кључних пољопривредних култура попут кукуруза и соје, у најбољем случају, тек почела, те да би због тога било крајње нестручно и неодговорно давати било какве предлоге мера на основу фиктивних података" речено је у саопштењу Министарства.

Како кажу, сваки други начин, "посебно онај заснован на демагошким одлукама и квази - мерама за краткотрајну куповину социјалног мира, као што је то био случај док су те партије управљале ресором пољопривреде, изазвао би не само пуко трошење новца грађана, већ би и онемогућио Министарству да заврши започете пројекте системског решавања проблема елементарних непогода". 

Подсећају да је због тога и покренут пројекат наводњавања пољопривредног земљишта и прецизирају да ће у наредних годину дана каналима за наводњавање бити покривено приближно 50 хиљада хектара земљишта, који нико већ више од 30 година није ни помислио да започне.

"Такође, подсећамо, и да се управо због непланског и на бази пуког предвиђања ирационалног трошења буџетских средстава аграр Републике Србије и налази ту где јесте. Без обзира на поменути захтев, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде свакако стоји на располагању за дијалог о предлозима који су засновани на иоле стручним темељима" наведено је у саопштњу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести