Могућ пад производње сунцокрета у Украјини за 42%

ЛАВОВ: Производња сунцокретовог семена у Украјини могла би да падне за 42 одсто на 9,6 милиона тона у 2022. години због драстично смањене површине за сетву услед напада Русије, процењује пољопривредна консултантска кућа АПК-Информ.
suncokreti oblacno
Фото: pixabay.com

Сетвене површине под сунцокретом у Украјини могле би да падну у 2022. на најнижи ниво у последњих 13 година, на око 4,2 милиона до 4,4 милиона хектара, односно за 35 посто у односу на ниво из 2021. године, објавио је АПК-Информ у среду увече, преноси Ројтерс.

„Ово смањење је последица тога што је велики део борби у тој земљи концентрисан у главним регионима за узгој сунцокрета“, навела је консултантска кућа.

Украјина је највећи светски произвођач семена сунцокрета и извозник сунцокретовог уља.

АПК-Информ је такође проценио да би украјинска производња уљане репице могла да опадне за 19 процената на 2,52 милиона тона, док ће производња соје вероватно пасти за 23 одсто на 2,74 милиона тона.

Украјински министар пољопривреде Роман Лешченко изјавио је за Ројтерсу ове недеље да би површине за сејање пролећних усева ове године могле да буду више него преполовљене у односу на ниво из 2021. године, на око 7,0 милиона хектара.

У Украјини је већ почела пролећна сетва.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести