На Римским шанчевима сутра „Дан поља”: Јесењи усеви у бојама НС семена

Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду сутра ће на огледним пољима на Римским шанчевима одржати традиционалну јесењу приредбу „Дан поља”.
dani polja
Фото: (Slobodan Šušnjević)

Овогодишњи програм почеће окупљањем гостију које ће у 10 часова поздравити директорка Института др Светлана Балошевић Тубић.

Очекује се да „Дан поља” отвори државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић. Прилику да се обрате домаћинима и гостима имаће и пословни партнери новосадског Инситута за ратарство и повртарство из земље и иностранства. Након тога уследиће обилазак огледних поља на којима још није пожњевен сунцокрет, затим да се види какви су соја и кукуруз, али и алтернативне биљне врсте идеалне за органску производњу.

Новосадски институт је прошле године обележио 80 година рада, када је добио статус установе од националног значаја. Током  дугих осам деценија постојања та научна установа створила је  више од 1.200 сорти и хибрида и више од 50 биљних врста. Институтске сорте и хибриди регистроване су и гаје се у више од 30 земаља света: у Русији, Немачкој, Индији, Канади, Кини…

Као и сваке године, Институт заснива семенску производњу на више  од 10.000 хектара, а од те површине више од 95 одсто ораница је у АП Војводини.       

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести