НАЛЕД: Метео-станице обавештавају кад је време за њиву

БЕОГРАД: Више од 18.000 пољопривредника из Сомбора, Врбаса, Инђије, Бачке Тополе и Суботице од сад ће путем најсавременијих метео-станица моћи да се информишу о временским непогодама, као и појави болести и инсеката који прете њиховим усевима.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу НАЛЕД-а наведено је да ће нове информације помоћи корисницима да увећају приносе, уз смањење оперативних трошкова и до неколико стотина евра по изласку на пољопривредно добро.

Метео-станице увезане су са AgroLIFE платформом за ефикасније планирање пољопривредне производње, а постављене су у оквиру пројекта "Дигитализација општинског управљања земљиштем".

Пројекат је подржан од стране develoPPP.de програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводе га Немачка развојна сарадња (ГИЗ), НАЛЕД и ТелеГроуп.

Поред временских података у реалном времену, који се ажурирају на сваких сат времена, предвиђање киша, мразова и високих температура прецизно је преко 90 одсто, а корисници апликације, упозорења ће добијати путем обавештења кроз апликацију.

"Сензори метео-станица прате температуру и влажност ваздуха и земљишта, јачину ветрова, влажност листа и количину падавина у реалном времену, а сви прикупљени подаци биће доступни и до годину дана уназад. У праћење је укључено и здравствено стање култура на појединачним парцелама и развој инфекција које могу утицати на квалитет производње", казала је сувласница компаније ТелеГроуп Диана Глигоријевић.

Првих 50 станица постављено у изабраним војвођанским самоуправама, а постоје амбиција и интересовање да се пројекат прошири и на друге градове и општине у Србији, додала је она.

Из НАЛЕДА-а појашњавају да је употреба AgroLIFE софтвера намењена првенствено закупцима државног земљишта којим управљају локалне самоуправе, како би се уз прикупљање више информација о употреби спречила деградација њива и повећало задовољство корисника.

Такође, апликација је доступна и бесплатна за све власнике приватних газдинстава, као и веб страница са прегледом података које ове метео-станице обрађују.

"Око 1.300 закупаца земљишта у пет пилот општина, тренутно 615 лица планира своју производњу путем АгроЛИФЕ платформе. Кроз податке прикупљене са метео станица и АгроЛИФЕ платформу желимо да пружимо основ пољопривредним произвођачима и доносиоцима одлука на локалном и националном нивоу да боље планирају употребу земљишта ради повећања приноса, продуктивности и очувања квалитета земљишта", најавила је директорка за добру управу у НАЛЕД-у Ана Илић.

Менаџер на пројекту у Немачкој развојној сарадњи Амира Омановић истиче да процес и тренд дигитализације пружају велике могућности за модернизацију општинских услуга и процедура, па тако и у процесу управљања пољопривредним земљиштем.

Додаје да корисницима, у овом случају пољопривредницима, отварају се нове могућности за повећање продуктивности и квалитета приноса у сарадњи са општинама.

"Очекујемо да ће искуства општина у Србији и генерално начин управљања пољопривредним земљиштем у државном власништву у Србији бити корисни за релевантне актере у регији, посебно у БиХ и Црној Гори",казала је Омановић.

Пројекат дигитализације општинског управљања земљиштем је регионалног карактера, а по угледу на софтверско решење у Србији, поступак прикупљања података започет је у пилот локалним самоуправама у Црној Гори и Босни и Херцеговини.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести