Недимовић: Биће могућа интервенција државе на тржишту

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да Предлог закона о уређењу тржишта пољопривредних производа подразумева низ мера, између осталог, и јавну интервенцију.
Branislav Nedimović Foto: rts.rs/printskrin
Фото: ртс.рс/принтскрин

Недимовић каже да ће јавна интервенција бити могућа када је тржишна цена пољопривредних производа нижа од референтне цене.

“Тај алат стоји на располагању Министарству пољопривреде као стубу регулисања тржишта пољопривредних производа. Ово је специфично да мора да се прати и производња и трговина”, рекао је Недимовић.

Једна од мера је и подршка приватном складиштењу, рекао је министар и навео да се то односи и када је тржишна цена нижа, те да се то ради да би сачували домаће производе за време када скочи цена тржишту.

“Имаћемо и посебне интервентне мере, то су директна финансијска давања по килограму, литру, када имамо кризу на тржишту. Имаћемо и меру посебне подршке за пољопривредне производе који се односе на побољшање прехрамбених навика деце и омладине”, рекао је Недимовић у парламенту.

Како је објаснио, ради се о томе да ђаци у школама уз ужину могу добијати млеко које је произведено у Србији и воће које је произведено у Србији.

Недимовић је истакао да предлогом закона постоји могућност да се означи месо и месне прерађевине у маркетима које је пореклом из Србије.

“Да забодемо српску заставу у раф и кажемо овде је месо које је пореклом из Србије, а ово је увозно, па ви људи ако имате жељу, вољу и патриотског набоја у себи, па чак и ако је скупље, можемо да бранимо тако српско сточарство”, рекао је Недимовић.

Недимовић је навео да ће се регулисати и систем откупа.

“Накупци, како их најчешће зовемо, мораће да се региструју у посебан регистар, да испуне посебне услове да уђу у њега и он ће бити јавни. Сваки наш пољопривредник ће знати да ли је робу продао откупљивачу који је регистрован или неком ко покушава то да ради на црно”, рекао је Недимовић.

Он је најавио и увођење новог организационог облика, а то су такозване произвођачке организације које ће се стимулисати за развој посебних сектора.

“Нама у овом тренутку недостаје у неколико делова пољопривредне производње озбиљне произвођачке организације”, рекао је Недимовић и у позитивном контексту када је реч о организовању поменуо пчеларе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести