Недимовић: Брзом реакцијом противградних центара спречена већа штета

РУМА: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић обишао је села и атаре на подручју општине Рума, које је у петак погодило јако невремене, и истакао да је брзом реакцијом аутоматских радарских центара спречена штета већих размера, као и да такве ситуације показују колико је важно да пољопривредници осигуравају своје усеве.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Foto: F. Bakić
Фото: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић Фото: Ф. Бакић  

Министар је са председником општине Рума Слађаном Анчићем посетио и противградну станицу у Кленку и нагласио да једино аутоматска противградна заштита и осигурање усева заједно могу да дају праве резултате.

„Због климатских промена ово стално можемо да очекујемо и зато су грађене аутоматске противградне станице. Комбинација аутоматске противградне заштите и осигурање усева дају једини прави резултат“, рекао је Недимовић.

Председник општине Рума Слађан Манчић рекао је да је невреме које је погодило у петак ту општину наук за пољопривреднике да осигурају усеве и апеловао на њих да у што већој мери уведу такву праксу.

„Из године у годину да мотиовишемо пољопривредници произвођаче да осигурају усеве јер јер једино осигуравајуће куће могу да им помогну и плате штету под условом да имају осигурање.

Нагласио је да држава даје значајне субвенције за осигурање усева, као и да локална самоуправа даје додатне субвенције, чак и за оне који нису регистровани као пољопривредна газдинства.

У невремену које је у петак у два наврата погодило општину Рума, пре свега Кленак, Путинце и Доње Петровце, деловале су противградне станице радарског центра Фрушка Гора и из Ваљева.

Према речима Недимовића, у петак је у Србији испаљено скоро 1.000 ракета, што је више од полугодишњег просека.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести