Недимовић: Добијена прва дозвола за извоз јагњетине у Кину

НОВИ САД: Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је данас да је Србија добила прву дозволу за извоз јагњећег меса у Кину.
Nedimović na Novosadskom sajmu Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Недимовић је током посете 84. Међународном пољопривредном сајми у Новом Саду, новинарима показао како изгледа цертификат, односно дозвола за извоз јагњетине у најмногољуднију земљу света.

Према речима министра, прва кланица је добила дозволу за извоз, а до краја јуна још осам кланица ће добити такву дозволу која ће им омогућити извоз неограничених количина јагњетине."Што се тиче говеђег меса, неопходно је да се заврши још само неколико детаља и врло брзо ћемо моћи у Кину, такође у неограниченим количинама, да извозимо и говедину", рекао је Недимовић.

Што се тиче свињског меса и млека, он је казао да би до краја године требало да добијемо и те дозволе, као и дозволе за извоз сувих шљива.Недимовић је захвалио свим људима из Министарства пољопривреде и људима из Кине на урађеном великом послу, а како је нагласио, највећи захтеви пред нашим произвођачима су у делу квалитета, јер "кинеско тржисте је изузетно пробирљиво и на њега може да прође само најквалитетнија роба".

Министар је на Новосадском сајму, заједно са в.д. шефа делегације ЕУ у Србији, Оскаром Бенедиктом, обишао штанд Министарства и Мастер халу Новосадског сајма.Он је рекао да министарство на чијем је челу има добру сарадњу са делегацијом ЕУ у Србији, посебно у пројектима везанима за ИПАРД пројекте, а како је нагласио, крајем септембра или почетком октобра, могли би бити расписани и први конкурси за наше пољопривреднике за средства из поменутог ИПАРД-а.

"У овој години, по први пут ћемо имати потпуно завршеу причу око учешћа у ИПАРД пројектима и по први пут ћемо повући средства намењена у ту сврху", рекао је Недимовић.В.д. шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт је изразио задовољство што је имао прилику да посети Сајам истакавши да је то сјајна сајамска приредба.

"Србија у односу на ЕУ има суфицит од 600 милиона евра када је реч о извозу пољопривредних производа. Велики напредак је остварен у том делу, а потребно је даље радити на преради хране", казао је он. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести