Недимовић: Фереро не напушта Србију, већ има дугорочне планове

СОМБОР: Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић је у селу Алекса Шантић код Сомбора посетио плантажу лешника италијанског кондиторског гиганта “Фереро”, чији представници су га упознали с плановима компаније до 2025. године.
nedimovic ferero
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Свим душебрижницима могу да поручим да “Фереро” не само да не напушта Србију, већ да желе да прошире површине под засадима леске, да пренесу знање и помогну и домаћим узгајивачима, али и да на крају инвестиционог циклуса овде отворе и фабрике за прераду и то до готових производа, рекао је Бранислав Недимовић после обиласка плантаже.

Плантажа лешника у Алекси Шантићу простире се на 600 хектара, а на додатних 90 хектара налази се расадник. Од приватизације 2015. године “Фереро” је у тај пројекат уложио више од 20 милиона евра.

Поред министра пољопривреде, плантажу су обишли и покрајински секретар за појопривреду Вук Радојевић, амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Оно што је важно је да Фереро у Србији већ сада има уговоре са готово 200 пољопривредних произвођача који су лешником засадили 1.000 хектара. И треба рећи да у овој производњи нема граница, потребе тржишта су такве да колико год леске засаде наши попљопривредници ће имати сигурну продају. То је шанса и за младе и подсећам на субвенције министарства од 12.000 евра за младе пољопривреднике, а с тим новцем могу итекако да започну једну овакву производњу, каже Недимовић.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Фереро” жели да засади лешника у Србији до 2024. достигну 10.000 хектара с родом од око 225.000 тона годишње. 

Уз то, кажу, треба интензивно радити на формирању националног удружења произвођача лешника, као и задруга, да би до 2025. могла да никне и прва Ферерова фабрика у Србији.

Иначе, стручњаци кажу да је 90 одсто површина у Србији погодно за засаде лесковог дрвета и производњу лешника, али да треба применити претходну анализу земљишта, применити све неопходне агротехничке мере и садити сертификоване сорте.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести