Недимовић и Ћу отворили биогасну електрану у Суботишту

СУБОТИШТЕ: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић и генерални директор Организације УН за храну и пољопривреду Ћу Донгју, који је као челник ФАО први пут у историји те организације посетио Србију, присуствовали су отварању биогасног постројења "Ђурђевић" у Суботишту код Пећинаца.
n
Фото: Tanjug (Andrija Vukelić)

Ово је први пут у историји ФАО од 1945. да директор ФАО посећује Југославију, Србију и Београд, нагласио је Недимовић и додао да је Ћу дошао у Србији јер се заинтересовано за српску пољопривреду.

Ћу је, додао је Недимовић, дошао у Суботиште, био је данас и у Земуну на пијаци.

Дошао је да види српску пољопривреду, не да слуша неке лепе речи већ да се увери како то функционише код нас, навео је министар.

Подсетио је да је Ћу човек који је направио револуцију када је реч о модерним технологијама у кинеској пољопривреди и на научни начин разрешио гомилу проблема, као и да није случајно што води једну од највећих организација у УН.

Нема бољег интелектуалног потенцијала него што постоји у ФАО када је реч о храни. Њихов посао је да пруже нама подршку и да нам приближе све оно што се дешава у свету, нагласио је Недимовић и додао да је дигитализација све присутнија и у пољопривреди.

Доскорашњи заменик министра пољопривреде Кине Ћу Донгју рекао је новинарима да му је велика част што је дошао у посету Србију и истакао да српска пољопривреда има велики потенцијал, због велике природне разноврсности.

Фото: Tanjug (Andrija Vukelić)

Ћу је указао на значај дигитализације у пољопривреди и додао да је с премијерком Аном Брнабић разговрао са о "дигиталној фарми", пројекту који се развија у Србија.

ПЕТ МБ АГРАР је почео 2018. са изградњом биогасног постројења за производњу електричне енергије капацитета 1 MW и топлотне енергије капацитета 1 MW, уз могућност проширења производње електричне енергије на 2 MW.

За производњу електричне енергије као енергенти користи се кукурузна силажа, стајњак од говеда, кланични отпад, и остале сировине као остаци од прехрамбене индустрије,воћа,поврћа, однсно све материје које су склоне труљењу.

У саставу Индустрије меса Ђурђевић, налази и фирма ПЕТ МБ Аграр која се бави пољопривредном и сточарском производњом. ПЕТ МБ Аграр поседује фарму капацитета 2.000 јунади и обрађује око 750 хектара земље.

Производена електрична енергија која се произведе иде у електричну мрежу за масовно коришћење, позната као зелена енергија, док се топлотна енергија користи за грејање.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести