Недимовић: Спољно-трговинска размена Србије и Турске расте

БЕОГРАД: „Спољно-трговинска размена Србије и Турске расте, а укупна размена ове две земље у 2016. години била је близу 70 милиона евра, рекао је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, додавши да Србија има дефицит у размени у односу на Турску који у петогодишњем просеку износи 13, 2 милиона евра.
Branislav Nedimovic
Фото: FoNet

Он је на отварању пољопривредног форума Србија - Турска одговарајући на питања новинара рекао да се након осам година од почетка примене споразума о слободној трговини између Србије и Турске овај споразум показао као јако користан, јер је скоро пет пута повећана међусобна трговина две земље у сектору пољопривреде.

"Сазрело је време за повећање размене и у погледу квота и у погледу нових производа то нам показују економски и политички односи са Турском. Ако договоримо оно о чему смо данас причали у наредна два, три месеца имаћемо скок спољно-трговинске размене", рекао је Недимовић. 

Недимовић је истакао да се из Србије највише извозе ствари повезане са пшеницом, цигаре, док се из Турске у Србију увозе највише агруми, лешници он је додао да постоје "добре перспективе које се морају развијати".

Упитан да ли је са турским колегама разговарао о кондиторским производима Недимовић је рекао да то није била тема разговора, али да су врата отворена.

"У оним недостајућим деловима које ми не производимо у Србији, апсолутно су врата широм отворена", навео је Недимовић.

Министар хране, пољопривреде и сточарства Турске Ахмет Ешреф Факибаба рекао је новинарима да је Анкари битан Београд и обрнуто, као и да Турска жели да Србима преко Анкаре отвори пут ка истоку, док се од Београда очекује да Турској отвори пут ка Европи.

"Битна нам је бесцаринска зона, увоз и извоз. Жеља је да што више сарађујемо, да буде што више долазака и одлазака да то буду две капије, Београд и Анкара и што већи број иневститора са обе стране", навео је Факибаба.

Он је додао да је након разговора о извозу јунећег меса и уља о којима је са српском страном разговарао јутрос, одмах дао налог о започињању процеса који ће довести до остварења циљева, Факибаба је рекао да није било речи о кондиторској индустрији, али да се нада да ће бити речи и о томе у будућности. 

Thumbnail


Извоз јунећег меса и сунцокретовог уља у Турску
 

Недимовић je рекао да је са турском колегом Ахметом Ешрефом Факибабом разговарао о извозу јунећег меса и рафинисаног и сировог сунцокретовог уља из Србије.

Недимовић и турски министар за храну, пољопривреду и сточарство Ахмет Ешреф Факибаба су на отварању пољопривредног форума Србија-Турска у Београду закључили да је потребно много рада да би се достигао извоз од милијарду евра. 

Недимовић је навео да је разговарано о три теме - постојећем споразуму о слободној трговини, инвестицијама у сточарство, воћарство и повртарство и новом усаглашавању квота за различите пољопривредне производе у корист обе стране.

"Морам да нагласим да постоји јако добар политички оквир између две земље створен добром сарадњом председника Вучића и Ердогана који нам олакшава посао. Разлог за овај форум су и инвестиције у прехрамбену индустрију ,ми смо отворени за инвестиције из Турске, јер су Србији потребне инвестиције и у прехрамбеној и у пољопривредној индустрији", рекао је Недимовић новинарима.

Он је додао да Србија у логистичком смислу може бити платформа Турској за ЕУ и Русију, док је Турска "пролаз Србија за Азији и Блиском истоку".

"Мој турски колега је високо подигао лествицу када је у питању сарадња и ја се надам да ћемо ми у пријатељској интеракцији успети да прескочимо лимит у трговинској размени", истакао је Недимовић.

Министар хране, пољопривреде и сточарства Турске Ахмет Ешреф Факибаба рекао је да је Србија важна држава и велики пријатељ Турске.

"Она је важна за мир и сарадњу и веома је значајна за све земље на Балкану. Ми немамо границе између наших земаља, Србија је наш први комшија", рекао је Факибаба.

Он је поручио да исто као што су турски инвеститори дошли у Србију, жели да види и српске инвеститоре у Турској. 

"Имамо много области у којима можемо да сарађујемо, желимо да унапредимо увоз и извоз и треба пуно да радимо и да имамо стрпљења да би достигли милијарду долара извоза", нагласио је Факибаба и додао да је овај форум један од начина за унапређење сардње и достизање зацртаних циљева.

Недимовић: Нацрт мера за сушу наредних недеља

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовиć рекао је да се наредних недеља може очекивати нацрт мера за решавање последица овогодишње суше у Србији.

Он је рекао да је инвестирање одговор министарства на последице временских неприлика.

"У наредним недељама изаћи ћемо са тим нацртом, али су наш одговор – инвестиције у системе за наводњавање, промовисање система осигурања и инвестиције у противградну заштиту", рекао је министар за РТС.

Истиче да ће министарство утврдити тачне последице временских неприлика, напомињући да је потребан континуитет инвестиција у пољопривреди.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести