Недимовић: Посебне мере за пољопривреднике

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је вечерас да ће држава донети посебне мере за пољопривреднике, јер се, како је навео, небројено пута показало колико је та делатност, као и производња хране, важна за Србију.
njiva, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

"Имаћемо две врсте мера. Директну подршку за текућу ликвидност пољопривредних газдинстава, која ће ићи преко Управе за аграрна плаћања, и то ће бити субвенционисани кредити, који ће бити у већем обиму. С друге стране, имаћемо секторску подршку за оне активности које су биле нарочито изложене у претходних месец дана проблемима на тржишту", рекао је Недимовић за РТС.

Како је казао, то су оне активности везане са сектором угоститељства, попут малих млекара, затим рани повртари повезани са зеленим пијацама итд.

Према његовим речима, за оне пољопривреднике, регистроване као правна лица, следиће пакет мера који је већ одређен и моћи ће да рачунају и на тај сегмент.

"Од регистрованих пољопривредних газдинстава, постоји бар 70.000 оних који су или предузетници или правна лица", рекао је министар.

Упитан о променама у ограничењу кретања за пољопривреднике, јер постоји могућност да неће стићи ништа да ураде ако морају да напуштају њиве до 13 или 15 часова, Недимовић је рекао да ће то бити омогућено и да је и протеклих дана постојала толеранција за онога који се затекао на њиви.

"Председница Владе је данас изјавила да ће од петка пољопривредни произвођачи имати могућност да изађу на њиве у складу са ограничењем до 65 или 70 година, у зависности од тога где живе", казао је Недимовић.

Он је подсетио да се налазимо у јеку сетве кукуруза, сунцокрета, шећерне репе...

"Морамо да посејемо милион хектара кукуруза", истакао је министар.

Каже и да су пољопривредни произвођачи показали дисциплинованост и да је битно да не дође до злоупотреба на било који начин, у смислу кршења прописаних мера надлежних.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести